Вселенський патріархат підготував статут для Української церкви

Новини
Фото: patriarchate.org

Священний Синод Вселенського патріархату 29 листопада затвердив конституційну хартію (статут) для Української церкви.

Про це йдеться в комюніке Вселенського патріархату за підсумками Синоду, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«У контексті рішення, прийнятого Вселенським патріархатом про надання автокефалії церкві України, і в очікуванні випуску Патріаршого і Синодального томосу, Святий і Священний синод підготував конституційну хартію української церкви», – йдеться в комюніке.

При цьому Синод Вселенського патріархату не назвав дату проведення в Україні Об’єднавчого собору.

У свою чергу президент України Петро Порошенко оголосив, що текст томосу про надання незалежності Української церкви був схвалений на Синоді.

«Прийнято історичне рішення про створення автокефальної Української православної церкви. Затверджено текст Томосу про надання незалежності Української церкви. Також прийнято рішення про скликання Об’єднавчого собору. Дату його проведення незабаром оголосить Вселенський патріарх Варфоломій», – сказав Порошенко, повідомляє агентство Інтерфакс-Україна.

Президент зазначив, що учасники Об’єднавчого собору виберуть предстоятеля незалежної автокефальної Православної церкви України, якому Вселенський патріарх і вручить Томос.

Як пояснив радник президента України, директор Національного інституту стратегічних досліджень Ростислав Павленко, Вселенський патріарх Варфоломій передасть Томос про автокефалію Української православної церкви особисто обраному предстоятелю УПЦ, тому в даний час його текст не може бути опублікований.

«Предстоятель в Стамбулі незабаром після Собору (УПЦ – ред.) отримає з рук Вселенського патріарха Томос – грамоту. Саме тому це зараз не є публічним документом, тому що він передається обраному предстоятелю», – сказав Павленко.

Разом з тим, він повідомив, що затверджені Синодом Вселенського патріархату пропозиції до Статуту церкви були підготовлені на підставі положень Томосу і будуть представлені на розгляд Собору УПЦ, який збереться в грудні.

Як повідомлялося, 11 жовтня Синод Вселенського патріархату підтримав надання автокефалії Української помісної православної церкви. На Фанарі заявили, що процес надання томосу буде продовжений. Крім того, Синод визнав недійсними анафеми, які наклала Російська православну церкву наклала на патріарха УПЦ КП Філарета і митрополита УАПЦ Макарія.

Патріарх Київський і Всієї України-Руси Філарет повідомив, що українські православні ієрархи проведуть Собор, на якому буде прийнято рішення про створення єдиної помісної православної церкви.