У Криму «суд» заарештував активіста Едема Бекірова на два місяці

Новини
Едем Бекиров у «Київському райсуді» Сімферополя 13 грудня 2018 р Фото: Facebook Назим Шеихмамбетов

В окупованому Криму «Київський райсуд» Сімферополя у четвер, 13 грудня, заарештував на два місяці – до 11 лютого 2019 року – кримськотатарського активіста, жителя Новоолексіївки Херсонської області Едема Бекірова, затриманого ФСБ 12 грудня за в’їзді на півострів.

Про це повідомляє на своїй сторінці в Facebook громадське об’єднання «Кримська солідарність», передає Центр журналістських розслідувань.

««Суддя» виніс рішення: утримання під вартою в СІЗО один місяць і тридцять днів. Арешт до 11 лютого 2019 року», – йдеться в повідомленні.

При цьому захист клопотала про обрання Бекірова, який є інвалідом 1-ї групи, запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту в будинку його сина Рузета Бекірова.

Як повідомила виданню Крим.Реаліі кримський юрист Ліля Гемеджі, російські силовики закидають Едему Бекірову нібито поширення і транспортування понад 10 кілограмів тротилу і 190 бойових патронів.

«За свідченнями свідка, в травні 2018 року Бекіров передав боєприпаси і вибухівку свідкові Меметову (ім’я уточнюється – ред.), які останній сховав у тайнику в районі Красноперекопська. А в серпні 2018 року розкрив співробітникам спецслужб розташування схованки і дав свідчення проти Едема Бекірова», – розповіла Гемеджі.

Як повідомлялось, 12 грудня на адмінкордоні з окупованим Кримом на російському КПП співробітники ФСБ затримали кримськотатарського активіста, жителя Новоолексіївки Херсонської області Едема Бекірова, який їхав на півострів провідати свою 78-річну матір. Його відвезли до Сімферополя в «кримське управління ФСБ», де пред’явили обвинувачення. У січні 2018 року Бекіров переніс складну операцію на серці, в ході якої йому були встановлені 4 шунти. Він носить знімний протез на правій нозі (нижче коліна).

13 груждня на засіданні «Київського райсуду» Сімферополя щодо обрання запобіжного заходу Едему Бекірову, йому стало погано. Активісту викликали «швидку допомогу». Окупанти обвинувачують його у нібито зберіганні і передачі вибухових речовин і боєприпасів.