Утримання в СІЗО інваліда 1-ї групи Бекірова може привести до його смерті – адвокат

Новини
Едем Бекиров у «Київському райсуді» Сімферополя 13 грудня 2018 р Фото: Facebook Назим Шеихмамбетов

Утримання в СІЗО окупованого Сімферополя арештованого на два місяці кримськотатарського активіста Едема Бекірова, який є інвалідом 1-ї групи, може привести до його смерті.

Про це заявив в коментарі виданню Крим.Реалії адвокат Олексій Ладин, передає Центр журналістських розслідувань.

«Бекіров є інвалідом першої групи. У нього цукровий діабет, ампутована нога, і є ще маса хвороб. Він потребує постійного догляду, який неможливо забезпечити в рамках слідчого ізолятора. Є відчуття, що це рішення може привести до найсумніших наслідків, аж до смерті підзахисного. Всі ми знаємо, що в СІЗО Сімферополя – катувальні умови», – сказав Ладин.

Він зазначив, що Бекірова підозрюють в тому, що він нібито зберігав і передавав боєприпаси (вибухівку і патрони) в сумці, загальна вага якої, на думку слідчого ФСБ і опитування таємного свідка, становить 14 кілограмів.

«На суді ми з’ясували, що Бекіров за станом здоров’я не може піднімати вагу більше півторалітрової пляшки. Якщо він підніме вагу більше трьох кілограмів, то будуть катастрофічні наслідки. Всі ці неузгодженості не завадили суду визнати клопотання слідства про арешт обгрунтованим», – підкреслив адвокат.

Як повідомлялось, 12 грудня на адмінкордоні з окупованим Кримом на російському КПП співробітники ФСБ затримали кримськотатарського активіста, жителя Новоолексіївки Херсонської області Едема Бекірова, який їхав на півострів провідати свою 78-річну матір. Його відвезли до Сімферополя в «кримське управління ФСБ», де пред’явили обвинувачення. У січні 2018 року Бекіров переніс складну операцію на серці, в ході якої йому були встановлені 4 шунти. Він носить знімний протез на правій нозі (нижче коліна).

13 грудня «Київський райсуд» Сімферополя заарештував Бекірова на два місяці – до 11 лютого 2019 року. Окупанти закидають активісту нібито зберігання і транспортування понад 10 кілограмів тротилу і 190 бойових патронів.