У Об’єднавчому соборі в Києві візьмуть участь 192 представника церков

Новини
Софіївський Собор в Києві Фото: pravpost.org.ua

У Києві 15 грудня в Об’єднавчому соборі, на якому оберуть предстоятеля єдиної помісної православної церкви в Україні, візьмуть участь 192 представники церков.

Про це телеканалу Громадське повідомили в організаційному комітеті Собору, передає Центр журналістських розслідувань.

Від УПЦ Київського Патріархату будуть 42 архієреї і з ними відповідно по одному священику і мирянину – загалом 126 делегатів.

Від УПЦ Московського Патріархату підтвердили участь 10 єпископів, кожен зі священиком і мирянином – загалом 30 осіб.

За попередніми підрахунками екзархів Вселенського патріархату на соборі будуть присутні 64 архієреї, 64 священики і 64 миряни.

Крім того, почесними гостями собору будуть президент України Петро Порошенко і голова Верховної Ради Андрій Парубій.

Під час Собору відбудеться таємне голосування за предстоятеля єдиної помісної православної церкви в Україні. Буде два тури голосування, у першому турі – рейтингове голосування. До другого туру вийдуть троє кандидатів, які наберуть найбільше голосів.

Як повідомлялося, 11 жовтня Синод Вселенського патріархату підтримав надання автокефалії Української помісної православної церкви. На Фанарі заявили, що процес надання томосу буде продовжений. Крім того, Синод визнав недійсними анафеми, які наклала Російська православну церкву наклала на патріарха УПЦ КП Філарета і митрополита УАПЦ Макарія.

Патріарх Київський і Всієї України-Руси Філарет повідомив, що українські православні ієрархи проведуть Собор, на якому буде прийнято рішення про створення єдиної помісної православної церкви.

29 листопада Священний Синод Вселенського патріархату затвердив конституційну хартію (статут) для Української церкви.