Генасамблея ООН розгляне резолюцію про мілітаризацію Криму і агресію РФ у Чорному і Азовському морях

Новини

Генеральна Асамблея ООН 17 грудня розгляне резолюцію по мілітаризації окупованого Криму та агресії РФ щодо України у Чорному і Азовському морях.

Голосування по резолюції призначене на 18 годину за московським часом, передає Центр журналістських розслідувань.

У резолюції Генасамблеї ООН засуджується мілітаризація РФ окупованого Криму, а також є поправка, яка засуджує напад РФ на українські кораблі в нейтральних водах Чорного моря і захоплення українських моряків у полон.

У документі підкреслюється, що дії РФ у Чорному і Азовському морях несуть загрозу не тільки для України, але і для всіх інших країн регіону.

У резолюції є вимога до РФ перестати переслідувати комерційні судна, що проходять по Керченській протоці, і припинити обмежувати морську навігацію.

Головною метою документа буде вимога до РФ вивести свої війська з окупованого Криму і повернути контроль над півостровом Україні.

Свої підписи як співавтори України поставили США, Канада, Великобританія, Швеція, Німеччина, Естонія, Хорватія, Польща, Недерланд, Грузія, Латвія.

Президент Петро Порошенко нагадав на прес-конференції в Києві, що Україна ініціювала цей процес.

«Станом на даний час вже 41 країна погодилася бути співавторами цієї резолюції», – додав президент. Глава держави висловив сподівання, що цей документ буде прийнятий.

Нагадаємо, 19 грудня 2017 року Генасамблея ООН прийняла оновлену резолюцію з прав людини в окупованому Криму, в якій міститься вимога до Росії виконати тимчасові заходи рекомендацій Міжнародного суду ООН від 19 квітяня 2017 року про скасування заборони Меджлісу кримськотатарського народу в Криму і забезпечити навчання українською і кримськотатарською мовами на півострові. Також в документі йдеться, що Росія здійснює міжнародний злочин, незаконно призиваючи до Збройних сил РФ жителів окупованих Криму і Севастополя та проводячи військову пропаганду серед дітей та молоді півострова.