Генасамблея ООН засудила порушення прав людини в окупованому Криму

Новини
Генеральна Асамблея ООН Фото: Twitter UKR Mission to UN

У ніч на 23 грудня в Нью-Йорку Генеральна асамблея ООН прийняла нову резолюцію про окупацію і мілітаризації Криму РФ «Ситуація з правами людини в Автономній республіці Крим та місті Севастополь, Україна», внесену Україною.

За прийняття документа проголосувало 65 країн, проти – 27, 70 утрималося, передає Центр журналістських розслідувань.

У документі ООН висловлює глибоку стурбованість повідомленнями про застосування російськими тюремниками тортур і «вибивання» свідчень в політично мотивованих справах щодо обвинувачених і інших політв’язнів.

У резолюції ООН згадуються імена політв’язнів з Криму Олега Сенцова, Володимира Балуха і Еміра-Усеїна Куку.

Резолюція закликає забезпечити права людини і базові свободи незаконно засуджених в’язнів як в окупованому Криму, так і на території РФ. Документ підкреслює, що бранці Кремля повинні мати право на медичну допомогу, а лікарі і фахівці міжнародних організацій повинні мати до них доступ для контролю стану їх здоров’я.

«Генеральна асамблея закликає дотримуватися, відповідно до міжнародного права, права українських ув’язнених і заарештованих в Криму і Російської Федерації, аж до їх звільнення, особливо тих, хто оголосив голодування. Закликає поважати Мінімальні стандартні правила поводження з ув’язненими (Правила Нельсона Мандели) », – зазначено в документі.

Резолюція також закликає надати, згідно з Віденською конвенцією, доступ українським консулам і омбудсмену до всіх українських політв’язнів в Росії і включеному нею Криму.

Проти проголосували Вірменія, Білорусь, Болівія, Бурунді, Камбоджа, Чад, Китай, Коморські острови, Куба, КНДР, Еритрея, Індія, Іран, Казахстан, Киргизстан, М’янма, Нікарагуа, РФ, Сербія, ПАР, Судан, Сирія, Таджикистан, Уганда , Узбекистан, Венесуела та Зімбабве.

Президент України Петро Порошенко прокоментував прийняту ГА ООН резолюцію.

Як зазначив глава держави у своєму Твіттері 23 грудня, прийняті резолюції Генасамблеї ООН по Криму «дають Росії чіткий сигнал».

«За останні два місяці в Генеральній асамблеї ООН прийняті два надважливі резолюції по Криму, які дають Росії чіткий сигнал: міжнародне співтовариство не буде миритися з порушеннями прав людини і мілітаризацією окупованого півострова», – зазначив Порошенко.

Він додав, що Росія, як держава-агресор, «повинна виконати вимоги міжнародного права – звільнити Крим і повернути додому незаконно позбавлених волі українських громадян».

Нагадаємо, 19 грудня 2017 року Генасамблея ООН прийняла оновлену резолюцію з прав людини в окупованому Криму, в якій міститься вимога до Росії виконати тимчасові заходи рекомендацій Міжнародного суду ООН від 19 квітяня 2017 року про скасування заборони Меджлісу кримськотатарського народу в Криму і забезпечити навчання українською і кримськотатарською мовами на півострові. Також в документі йдеться, що Росія здійснює міжнародний злочин, незаконно призиваючи до Збройних сил РФ жителів окупованих Криму і Севастополя та проводячи військову пропаганду серед дітей та молоді півострова.

18 грудня 2018 року Генасамблея ООН ухвалила ініційовану Україною резолюцію «Проблема мілітаризації Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, України, районів Чорного та Азовського морів».