Україна застосовує санкції проти російських археологів за незаконні розкопки в Криму

Новини
Розкопки Тірітакського оборонного валу в Керчі 12 квітня 2017 р Фото: kerch.fm

Україна застосовує санкції відносно російських археологів, які незаконно проводили розкопки в окупованому Криму.

Про це повідомив у мікроблозі Twitter міністр з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України Вадим Черниш, передає Центр журналістських розслідувань.

«Україна застосовує санкції не лише до політиків чи бізнесменів РФ.В списку і археологи,які незаконно проводили розкопки в Криму.«Name and shame» – ще один принцип: ми говоримо про осіб,які порушують режим окупованих територій і ширимо негативний імідж серед організацій, що з ними працюють», – написав Черниш.

Як повідомлялось, 18 грудня Кабмін України за поданням МінТОТ вирішив внести пропозицію до РНБО про застосування нових санкцій стосовно низки юридичних та фізичних осіб Росії. Зокрема, запроновано вжити санкції до 14 юридичних осіб, залучених до постачання матеріалів, обладнання та послуг для заводів оборонно-промислового комплексу РФ на тимчасво окупованих територіях; російських підприємств та підприємств з країн Європи, які забезпечують діяльність ТОВ «Титанові інвестиції» в Армянську на території Криму; юросіб, залучених до організації перевезень через російські порти «Темрюк», «Кавказ» та Керченську паромну переплаву.

Крім того, пропонується запровадити санкції до 23 фізосіб, які були залучені до проведення незаконних археологічних пошукових робіт на об’єктах культурної спадщини чи взяли участь у заходах, спрямованих на легітимізацію незаконної окупації Криму та Севастополя; деякіх фізосіб, які є керівниками/засновниками юридичних осіб, залучених до незаконного будівництва транспортного переходу через Керченську протоку.

26 грудня РНБО України підтримала рішення про запровадження додаткових санкцій проти російських юридичних і фізичних осіб, які сприяли агресивним діям проти України, а також проти організаторів псевдовиборів на окупованому Донбасі та проти російських військових, силовиків і суддів, причетних до захоплення моряків і кораблів ВМСУ у Чорному морі.

Нагадаємо, Головне управління Нацполіціі в АРК і Севастополі розслідує кримінальне провадження за фактами проведення РФ незаконних археологічних робіт, знищення пам’ятників історії і культури в окупованому Криму.