Колишньому «віце-губернатору» Севастополя Кізіменку арешт не подовжувався – прокуратура АРК

Новини
Олег Кизименко в Херсонському міському суді, 12 вересня 2018 р Фото: RFE/RL

Прокуратура АРК не подавала клопотання на продовження арешту обвинуваченого в посяганні на територіальну цілісність України колишньому заступнику голови Севастопольської міської державної адміністрації Олегу Кізіменку, який залишився працювати на посаді і після окупації РФ Криму і Севастополя. Термін дії попереднього запобіжного заходу закінчився.

Про це йдеться у відповіді прокуратури АРК на запит видання Крим.Реалії, передає Центр журналістських розслідувань.

Як вказується в документі, 6 листопада прокуратура направила обвинувальний акт щодо Кізіменка по ч.2 ст.110 Кримінального кодексу України (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) до Київського апеляційного суду, який визначив підсудність в даному кримінальному провадженні за Голосіївським райсудом Києва.

24 грудня за результатами підготовчого судового засідання було призначено судовий розгляд на підставі обвинувального акта щодо Кізіменка.

У відомстві також зазначили, що термін дії раніше призначеного Кізіменку запобіжного заходу у вигляді арешту закінчився.

«Враховуючи, що ризики, передбачені ст. 177 КПК України відсутні, особу обвинуваченого та обставини, які характеризують особу обвинуваченого, прокуратурою АР Крим під час судового розгляду клопотання про обрання запобіжного заходу у виді тримання під вартою відносно обвинуваченого не подавалося», – відзначили в прокуратурі.

Як повідомлялось, 11 вересня Олег Кізіменко був затриманий співробітниками ГУ СБУ в АРК і прокуратури АРК в Краматорську Донецької області, де, ймовірно, жив і займався бізнесом після звільнення з органів «влади» окупованого Севастополя.

12 вересня Херсонський міський суд заарештував Кізіменка. Прокуратура АРК повідомила йому про підозру у вчиненні кримінального злочину, передбаченого ч.1 ст.111 КК України (державна зрада).

20 грудня 2012 року Олег Кізіменко був призначений на посаду заступника голови Севастопольської міської держадміністрації, яку очолював Володимир Яцуба. Після анексії Криму РФ в 2014 році Кізіменко залишився в окупаційній адміністрації.

За повідомленнями севастопольських ЗМІ, в травні 2015 року Кізіменко був затриманий за підозрою в «розкраданні бюджетних коштів при укладанні держконтрактів».

Попри активну колабораціоністську діяльність Олега Кізіменка в анексованому Севастополі, його сімейний бізнес на вільній території України не тільки не був припинений, а й бурхливо розвивався, особливо з 2015 року. Про це свідчать дані держзакупівель, в яких ТОВ «Хозхімсервіс» стало одним із фаворитів державних будівельних тендерів у Донецькій області.