Суд засудив до умовного терміну колишнього «віце-губернатора» Севастополя Кізіменка

Новини
Олег Кизименко в Херсонському міському суді, 12 вересня 2018 р Фото: RFE/RL

Голосіївський райсуд Києва засудив до п’яти років позбавлення волі з випробувальним терміном на один рік обвинуваченого в посяганні на територіальну цілісність України колишнього заступника голови Севастопольської міської державної адміністрації Олега Кізіменка, який після окупації Криму Росією зайняв посаду «віце-губернатора» Севастополя.

Суд виніс відповідний вирок 26 грудня 2018 року, він був опублікований 3 січня в Єдиному реєстрі судових рішень, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Суд кваліфікував дії Кізіменка за ч.2 ст.110 КК України як умисне вчинення дій з метою зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, особою, яка є представником влади.

Суд призначив Кізіменку покарання у вигляді позбавлення волі строком на п’ять років і на підставі ст.75 КК України звільнив його від відбування покарання з випробувальним терміном один рік.

Як вказується у вироку, Кізіменко визнав свою провину, при цьому пом’якшувальною обставиною для нього судом визнано «щире каяття у вчиненому».

Також суд врахував, що Кізіменко «обіймає посаду директора з комерційних питань ТОВ «Хозхімсервіс», одружений, має на утриманні непрацездатну матір та сестру, яка є інвалідом І групи, за місцем роботи характеризується позитивно, має державну нагороду, на обліку у лікарів нарколога та психіатра не перебуває, раніше не судимий».

Як повідомлялось, 11 вересня Олег Кізіменко був затриманий співробітниками ГУ СБУ в АРК і прокуратури АРК в Краматорську Донецької області, де, ймовірно, жив і займався бізнесом після звільнення з органів «влади» окупованого Севастополя.

12 вересня Херсонський міський суд заарештував Кізіменка. Прокуратура АРК повідомила йому про підозру у вчиненні кримінального злочину, передбаченого ч.1 ст.111 КК України (державна зрада).

20 грудня 2012 року Олег Кізіменко був призначений на посаду заступника голови Севастопольської міської держадміністрації, яку очолював Володимир Яцуба. Після анексії Криму РФ в 2014 році Кізіменко залишився в окупаційній адміністрації.

За повідомленнями севастопольських ЗМІ, в травні 2015 року Кізіменко був затриманий за підозрою в «розкраданні бюджетних коштів при укладанні держконтрактів».

Як писав Центр журналістських розслідувань, попри активну колабораціоністську діяльність Олега Кізіменка в анексованому Севастополі, його сімейний бізнес на вільній території України не тільки не був припинений, а й бурхливо розвивався, особливо з 2015 року. Про це свідчать дані держзакупівель, в яких ТОВ «Хозхімсервіс» стало одним із фаворитів державних будівельних тендерів у Донецькій області.