Україна починає серійне виробництво РСЗВ «Вільха» – Полторак

Новини
Українська РСЗВ «Вільха» Фото: УкрОборонПром

В Україні починається серійне виробництво вітчизняної ракетної системи залпового вогню (РСЗВ) «Вільха», яка використовує 300-мм боєприпаси з коректованою траєкторією польоту.

Про це в інтерв’ю виданню «Урядовий кур’єр» повідомив міністр оборони України Степан Полторак, передає Центр журналістських розслідувань.

«У грудні ми отримали додатковий ресурс – 4 мільярди гривень на закупівлю нових зразків ОВТ (озброєння та військової техніки – ред.). Вже починаємо серійне виробництво ракетного комплексу «Вільха»», – сказав Полторак.

Він додав, що тривають дослідно-конструкторські роботи в багатьох інших проектах, які значно підвищать здатності Збройних сил України.

Нагадаємо, «Вільха» – український проект зі створення реактивної системи залпового вогню з коректованим 300-мм боєприпасом на базі радянської РСЗВ 9К58 «Смерч».

В грудні 2017 року ракетний комплекс «Вільха» пройшов перші успішні випробування. Тоді президент України Петро Порошенко заявляв, що на закупівлю і виробництво новітнього озброєння і військової техніки необхідно виділити 1,6 млрд грн, за які, зокрема, має бути налагоджено виробництво новітніх ракет комплексу «Вільха».

10 квітня 2018 року почалися державні випробування РЗСО «Вільха»

25 квітня 2018 року президент Петро Порошенко під час заключних вогневих випробувань РЗСО «Вільха» на Херсонщині поставив завдання розпочати серійне виробництво ракети в 2018 році, а в найближчому майбутньому почати постачання цих комплексів на озброєння української армії.

У жовтні 2018 року Урядовий портал повідомив, що Збройні сили України прийняли на озброєння нову вітчизняну реактивну систему залпового вогню «Вільха».