ЄС ввів санкції проти керівників російського ГРУ за хіматаку в Солсбері

Новини

Європейський Союз запровадив санкції проти керівника ГРУ Генштабу ЗС РФ Ігоря Костюкова, його заступника Володимира Алексєєва, а також співробітників ГРУ Анатолія Чепіги (відомого як Руслан Бошіров) і Олександра Мишкова (Олександр Петров), відповідальних за застосування хімічної зброї в британському Солсбері проти Сергія та Юлії Скрипалів.

Про це повідомляється на сайті Ради Євросоюзу, передає Центр журналістських розслідувань.

«Рада ЄС сьогодні ввела санкції проти дев’яти осіб і однієї компанії відповідно до нового режиму обмежувальних заходів проти застосування і поширення хімічної зброї, створеного 15 жовтня 2018 року. До цих певних осіб відносяться дві посадові особи ГРУ, а також керівник і заступник керівника ГРУ (також відомого як Головне управління Генерального штабу російських Збройних сил), які відповідальні за володіння, транспортування і застосування токсичної нервово-паралітичної речовини в Солсбері у вихідні 4 березня 2018 року», – наголошується в повідомленні.

Також санкції введені стосовно сирійської компанії, відповідальної за розвиток і виробництво хімічної зброї, Центру наукових і дослідницьких розробок, а також п’яти сирійських чиновників, безпосередньо пов’язаних з діяльністю зазначеного дослідницького центру.

«Ці особи і компанія є першими, які потрапили в (санкцій) список відповідно до нового режиму санкції, що стосуються застосування хімічної зброї», – йдеться в повідомленні, та наголошується, що сирійський дослідний центр вже раніше потрапляв під санкції.

Імена дев’яти осіб та назва компанії, проти яких введені санкції, опубліковані в рішенні Ради ЄС від 21 січня 2019 року.

Обмежувальні заходи передбачають заборону на в’їзд до ЄС і заморожування активів як фізичних, так і юридичних осіб. Крім того, особам і компаніям з ЄС заборонено надавати фінансові кошти особам, які потрапили під ці санкції.

Як вказується, ці рішення про нові санкції сприяють зусиллям ЄС у протидії поширенню і застосування хімічної зброї, яке представляє серйозну загрозу міжнародній безпеці.