У Криму ФСБ провела обшуки в будинках родичів двох членів формування «Аскер»

Новини
Батьки заступника командира формування «Аскер» Евеліни Аріфова, у которорих ФСБ провела обшук Фото: Facebook Крымская солидарность

В окупованому Криму співробітники ФСБ в середу, 23 січня, провели обшуки в будинках родичів двох членів громадського формування «Аскер», яке дислокується в Херсонській області біля адмінкордону з півостровом.

Про це повідомляє на сторінці в Facebook громадське об’єднання «Кримська солідарність», передає Центр журналістських розслідувань.

Уже відомо, що один з обшуків пройшов в мікрорайоні Фонтани Сімферополя в будинку батьків заступника командира формування «Аскер» Евеліни Аріфової, яка живе в Херсонській області.

«Було порушено кримінальну справу на дочку голови сім’ї – Евеліну Аріфову. За інформацією батьків їхня дочка зараз знаходиться на території України. Співробітники ФСБ приїхали на двох машинах марки «ГАЗель», «УАЗ Патріот» і легковій машині марки «Kia». Всі машини, крім однієї, були без номерних знаків. Обшук почався о 6:00 і закінчився о 8:30 ранку. Під час обшуку було вилучено планшет. Після обшуку співробітники ФСБ вручили батькам Евеліни порядок денний на п’ятницю, 25 січня 2019 року», – повідомляють активісти.

За інформацією «Кримської солідарності», другий обшук пройшов в Красногвгвардійському районі. Подробиці з’ясовуються.

У той же час кримські ЗМІ з посиланням на прес-службу «Управління ФСБ РФ по Республіці Крим і Севастополю» повідомляють, що співробітники ФСБ провели слідчі дії і оперативно-розшукові заходи за місцем реєстрації та проживання двох учасників «незаконного збройного формування «батальйон ім. Номана Челебіджихана».

«Стосовно двох жителів Республіки Крим проводяться слідчі дії та оперативно-розшукові заходи за місцем їх реєстрації та проживання. Встановлено, що вказані особи є учасниками незаконного збройного формування «батальйон ім. Н. Челебіджихана», що діє в прикордонних районах Херсонської області України», – йдеться в повідомленні.

Також повідомляється, що стосовно них порушено кримінальні справи за ознаками складу злочину, передбаченого ч.2 ст.208 КК РФ (участь в незаконному збройному формуванні на території іноземної держави).

Нагадаємо, 30 жовтня 2018 року в Криму російські силовики провели обшук в селі Жечужина Кіровського району в будинку Ділявера Гафарова, після якого його затримали. Силовики шукали зброю, але нічого не знайшли, проте вилучили ноутбук, телефони, документи, український і російський паспорти Гафарова. Його відвезли в сімферопольський ізолятор.

Гафарова затримали за підозрою в скоєнні злочину за ч.2 ст.208 КК РФ «Участь в збройному формуванні, не передбаченому федеральним законом, а також участь на території іноземної держави в збройному формуванні, не передбаченому законодавством цієї держави, з метою, що суперечать інтересам Російської Федерації».

31 жовтня «Київський районний суд» Сімферополя заарештував Ділявера Гафарова.

ФСБ стверджує, що Ділявер Гафаров нібито входив до складу кримськотатарського батальйону ім. Номана Челебіджихана і громадського формування «Аскер», а також був учасником Громадянської блокади Криму