У Ялті «суд» зняв судимість з активістки Лариси Китайської

Новини
Лариса Китайська Фото: RFE/RL

В окупованому Криму «Ялтинський міський суд» в середу, 23 січня, скасував обвинувачення в екстремізмі і зняв судимість з кримської активістки Лариси Китайської в зв’язку з декриміналізацією статті Кримінального кодексу РФ, за якою вона була засуджена до умовного терміну.

Про це повідомляє Кримська правозахисна група з посиланням на активістку, передає Центр журналістських розслідувань.

«Сьогодні в «суді» вони оголосили результативну частину про те, що в зв’язку з декриміналізацією статті 282 КК РФ за клопотанням ФСВП скасували всі обвинувачення і зняли з мене судимість. На підставі цього рішення мене також повинні виключити зі списку екстремістів і терористів Росфінмоніторингу, – сказала Лариса Китайська.

Нагадаємо, 18 липня 2016 року співробітники ФСБ в Ялті затримали українську активістку Ларису Китайську, в її помешканні провели обшук. З неї взяли підписку про невиїзд. Китайська назвала тиск на неї спробою російських спецслужб заволодіти її квартирою в Ялті.

У липні 2016 року прокуратура АРК порушила кримінальне провадження за фактом затримання ФСБ в окупованому Криму Лариси Китайської.

12 серпня 2016 року ФСБ вручила активістці підозру в «екстремізмі» за ч.1 ст.282 КК РФ (збудження ненависті або ворожнечі за ознаками національності, вчинені публічно).

26 грудня 2017 року «Ялтинський міський суд» засудив Ларису Китайську до двох років умовного терміну за публікації в соціальній мережі (ч.1 статті 282 КК РФ). Згідно з рішенням «судді» Володимира Романенка, Китайська не могла в період відбування покарання покинути Ялту. Також вона була внесена в список екстремістів і терористів Росфінмоніторингу, що істотно обмежувало її в правах.

У березні 2018 року «Верховний суд Криму» змінив вирок Ларисі Китайської, зменшивши їй умовний термін позбавлення волі на два місяці до 1 року і 10 місяців.