Шестеро людей стали жертвами окупаційного режиму в Криму в 2018 році – правозахисник

Новини
Член Меджлісу кримськотатарського народу, правозахисник Ескендер Баріев Фото: investigator.org.ua

Шестеро людей пішли з життя внаслідок дій окупаційного режиму в Криму в 2018 році, ще одна людина зникла безвісти.

Про це повідомив член Меджлісу кримськотатарського народу, керівник Кримськотатарського ресурсного центру Ескендер Барієв, передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на агентство Інтерфакс-Україна.

«За 2018 рік у Криму зафіксовано шість жертв окупаційного режиму, четверо з яких – кримські татари. Ще одна людина зникла безвісти», – сказав Барієв.

За його словами, троє людей були знайдені повішеними в кримських СІЗО, один з перерізаним горлом. Він підкреслив, що за даними т.зв. «Управління Федеральної служби виконання покарань по Криму і Севастополю» в СІЗО-1 Сімферополя в березні-квітні 2018 року троє заарештованих вчинили самогубство. Ще один заарештований завдав собі різану рану на шию.

«Інформація може відрізнятися. Ми не маємо жодних доказів, це самогубство чи вбивство. Але при всьому тому, є зафіксований факт, що люди перебували в СІЗО, і в СІЗО їм не забезпечена безпека життя», – зазначив правозахисник.

Пославшись на дані Кримськотатарського ресурсного центру, він повідомив, що в 2018 році в Криму представники окупаційної влади провели 92 обшуки, 128 затримань, 152 допити, 206 арештів. Правозахисники зафіксували також 492 порушень права на справедливий суд, 57 випадків порушень на найвищий досяжний рівень фізичного і психічного здоров’я (погіршення здоров’я політв’язнів) і 50 етапуваннь.

Барієв нагадав, що за весь період окупації в Криму пропали безвісти 17 осіб.

Як повідомлялось, 23 січня в Криму співробітники ФСБ провели обшуки в будинках родичів двох членів громадського формування «Аскер», яке дислокується в Херсонській області біля адмінкордону з півостровом. Один з обшуків пройшов в мікрорайоні Фонтани Сімферополя в будинку батьків заступника командира формування «Аскер» Евеліни Аріфової, яка живе в Херсонській області. Другий обшук було проведено в селі Данилівка Красногвардійського району в будинку сім’ї Абултарових. ФСБ підозрює члена сім’ї Бекіра Абултарова в нібито участі в забороненій в РФ організації.