Верховний суд дозволив виконувати рішення суду в Гаазі про стягнення з РФ компенсації за збитки після анексії Криму

Новини

Верховний суд України надав дозвіл на виконання рішення Арбітражного суду в Гаазі про стягнення з РФ компенсації за експропрійоване в АРК майно.

Про це повідомляє прес-служба суду, передає Центр журналістських розслідувань.

Верховний суд України, діючи як суд апеляційної інстанції, розглянув апеляційні скарги на зазначені рішення у відкритому судовому засіданні. Постановою від 25 січня 2019 року залишені без задоволення апеляційні скарги на рішення Апеляційного суду Києва від 25 вересня 2018 року.

Як повідомляється, в липні 2018 віку 18 юридичних осіб та одна фізична особа звернулися до Апеляційного суду Києва з заявою про визнання та надання дозволу на виконання рішення Арбітражного суду 2 травня 2018 з справі про стягнення сум з боржника – Росії в особі Міністерства юстиції Росії в як компенсацію за відповідне нерухоме майно. Заявник стверджував, що на території України є майно боржника (ч. 2 ст. 475 Цивільного процесуального кодексу України).

«Цим рішенням Арбітражний суд в Гаазі визнав, що відповідач незаконно експропріював майно позивачів в Автономній Республіці Крим. Позивачам присуджено відшкодування в якості компенсації за їх відповідні об’єкти нерухомості, а також частина витрат позивачів і відсотки на все суми, які були їм присуджені», – йдеться в повідомленні суду.

Постановою від 5 вересня 2018 року Апеляційний суд Києва, діючи в якості суду першої інстанції задовольнив заяву про забезпечення позову, а постановою від 25 вересня 2018 року -заява про визнання та надання дозволу на виконання рішення Арбітражного суду Гааги.

9 травня 2018 року українські компанії виграли арбітраж в Гаазі проти Росії через майно в включеному Криму.

Російська Федерація відповідальна за порушення прав українських інвесторів, починаючи з 21 березня 2014 року, коли Володимир Путін підписав указ про анексію Криму, і повинна відшкодувати ряду українських компаній збитки. Арбітраж стартував 19 червня 2015 року з позовом 18 компаній і однієї фізичної особи, говориться в постанові Третейського суду в Гаазі.

Рішення стало першим, за яким РФ змушена виплатити компенсацію в результаті анексії. За інформацією ряду ЗМІ, мова йде про компенсацію порядку 159 млн доларів.

Влітку 2017 року стало відомо, що постійний Третейський суд в Гаазі прийняв до розгляду позов ПАТ «Укрнафта» до Росії у справі про втрату компанією мережі АЗС на території окупованого Криму. Пізніше позов подала ще одна українська компанія – «Стабіл» («Stabil») і більше десятка інших компаній.

У липні 2015 року «ПриватБанк» ініціював позов до РФ в міжнародний арбітраж в Гаазі з вимогою відшкодувати збиток від втрати активів в Криму.

Нагадаємо, у вересні 2014 року «Держрада Республіки Крим» націоналізував кримське майно «Приватбанку» і групи компаній «Приват», головним засновником яких є Ігор Коломойський.