Верховна Рада заборонила громадянам РФ бути спостерігачами на виборах в Україні

Новини

Верховна Рада заборонила громадянам РФ бути офіційними спостерігачами на виборах президента України, народних депутатів України та місцевих виборах.

За законопроект № 9524 «Про внесення змін до деяких законів України з нагляду за виборчим процесом в Україні» в першому читанні і в цілому у четвер, 7 лютого, проголосували 232 нардепів, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на агентство УНІАН.

Законом встановлено, що офіційним спостерігачем на виборах президента України, народних депутатів України та місцевих виборах не може бути особа, яка є громадянином (підданим) держави, визнаною Верховною Радою України державою-агресором або державою-окупантом. Також спостерігачем не може бути особа, пропозиція щодо якоъ ініційована або внесена державою, визнаною Верховною Радою України державою-агресором або державою-окупантом.

Автор законопроекту Ірина Луценко (фракція «БПП») заявила, що документ розроблений з метою мінімізації ризиків і загроз втручання Росії в проведенні виборів в Україні.

Вона нагадала, що законом «Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях в Донецькій і Луганській областях» Російська Федерація визнана державою-агресором, яка вчиняє злочин агресії проти України і державою-окупантом, яке здійснює тимчасову окупацію частини території Українського держави.

Луценко зазначила, що, за інформацією Служби зовнішньої розвідки України, Росія готує безпрецедентне втручання в українські вибори, передбачивши на роботу своїх спецслужб близько 350 млн доларів США.

У пояснювальній записці до закону йдеться, що присутність російських спостерігачів на виборах може стати приводом інформаційних атак шляхом перекручування фактів про виборчий процес в Україні, а також зниження довіри до результатів волевиявлення українського народу.

Нагадаємо:

  • 9 січня 2019 року міністр закордонних справ України Павло Клімкін повідомив, що МЗС не прийматиме заявки від спостерігачів з Росії на чергові вибори президента, які відбудуться 31 березня 2019 року.
  • 7 лютого спецпредставник держдепартаменту США з питань України Курт Волкер заявив, що представники з Росії можуть спостерігати за виборами в Україні, але тільки у складі місії Бюро з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) ОБСЄ.