Справа Гандзюк: суд не обрав запобіжний захід Мангеру

Новини
Владислав Мангер, фото: Станислав Козлюк

Шевченківський районний суд Києва у вівторок, 12 лютого, переніс засідання по обранню запобіжного заходу голові Херсонської облради Владиславу Мангеру, якому Генпрокуратура повідомила про підозру в замовленні вбивства активістки Катерини Гандзюк. Засідання перенесли на 13 лютого.

Про це повідомив суддя Шевченківського районного суду Києва Олександр Кіпчарський,передає кореспондент Центру журналістських розслідувань.  

“Перерва судового засідання оголошується до завтра до 12:30”, – підкреслив суддя.

Про перенесення засідання клопотали адвокати Мангера – Костянтин Глоба, Андрій Левковец та Олександр Шадрін. Вони зазначили, що не встигли ознайомитися з матеріалами справи через те, що отримали лише один примірник на всіх за три години до засідання.

До 13 лютого адвокати мають ознайомитися з матеріалами та повинні отримати диски з відеозаписами допитів інших підозрюваних у справі вбивства Гандзюк – Ігоря Павловського і Сергія Торбіна.

Сам же Мангер всі закиди у свій бік відкидає. Про це він  написав на своїй сторінці у Facebook 11 лютого.

Сьогодні, як ви знаєте, мені оголошено підозру у причетності до злочину, якого я не коїв. Хочу нагадати всім, що із самого початку і дотепер я стверджував і наполягаю на тому, що не винен”, – зазначив Мангер.

Нагадаємо:

  • 31 липня 2018 року на керуючу справами виконавчого комітету Херсонської міськради Катерину Гандзюк напали біля під’їзду її будинку. Її облили концентрованою сірчаною кислотою, у результаті жінку було госпіталізовано з хімічним опіком.
  • 4 листопада Гандзюк померла в київській лікарні, де вона лікувалася після нападу. Після цього слідчі змінили кваліфікацію нападу на неї на закінчений злочин – по п.4, 6, 11 і 12 ч. 2 ст. 115 ККУ (умисне вбивство, вчинене групою осіб, з корисливих мотивів, з особливою жорстокістю, за замовленням).
  • 6 листопада Верховна Рада України створила тимчасову слідчу комісію щодо розслідування нападу на Катерину Гандзюк та інших активістів.
  • 28 січня 2019 року батько убитої активістки Віктор Гандзюк на засіданні тимчасової слідчої комисси в Раді заявив, що голова Херсонської облради Владислав Мангер, голова Херсонської ОДА Андрій Гордєєв і його заступник Євген Ріщук повинні піти з політики через співпрацю з kпідозрюваним в організації вбивства його дочки.
  • 30 січня Андрій Гордєєв назвав«провокацією» заяву Віктора Гандзюка. Він звернувся до ГПУ, СБУ та МВС – щоб знайшли «причетних до формування такої думки» у батька убитої активістки.
  • Бюро Херсонської обласної організації ВО «Батьківщина» виключило Владислава Мангера з лав партії і рекомендувало йому піти з посади голови Херсонської обласної ради.
  • Генеральна прокуратура України повідомила про підозру в організації вбивства керуючої справами виконавчого комітету Херсонської міськради Катерини Гандзюк голові Херсонської обласної ради Владиславу Мангеру.