Сергій Костинський: Допоможемо Росії вчергове вистрілити собі в ногу

Новини
Член Нацради з питань телебачення і радіомовлення Сергій Костинський Фото investigator.org.ua

Роскомнадзор своєю вимогою видалити відеосюжет Центру журналістських розслідувань зробив Україні та YouTube щеплення від подібних зазіхань, і вони знатимуть, як вподальшому реагувати на подібні вимоги. 

Так Член Нацради з питань телебачення і радіомовлення Сергій Костинський прокоментував Центру журналістських розслідувань вимогу відеохостінгу YouTube про видалення на прохання Роскомнадзору  відеосюжету, присвяченого політв’язню Емір-Усеіну Куку.

«Всі міжнародні організації, які користуються авторитетом в світі, підтримали позицію України, вони визнали, що Крим є територією України. Тому на всі намагання представити це таким чином, що якісь громадяни з кримською пропискою, чи якісь медіа, чи якісь висвітлення подій в Криму не відповідають законодавству Російської Федерації, є проста відповідь – є законодавство України, є міжнародне право. З 2014-го року законодавство РФ живе в своєму світі, а весь інший світ продовжує жити в реальності», – сказав Костинський.

Він запропонував допомогти Російській Федерації «вистрілити собі ще раз в ногу подібними зверненнями».

«Ця ситуація дозволить нам зайвий раз відпрацювати модель поведінки міжнародних корпорацій в нашому регіоні, актуалізувати проблему, що якийсь наглядовий регуляторний орган РФ починає диктувати правила гри міжнародним корпораціям, іншим країнам, незалежним медіа. І це дозволить нам захистити себе. Це як щеплення», – вважає Костинський. 

Нагадаємо: 

  • Член Контактної групи з прав людини Емір-Усеин Куку був затриманий в лютому 2016 року у так званій ялтинській «справі Хізб-ут Тахрір», у якій також проходять Муслім Алієв, Енвер Бекіров, Вадим Сірук, Рефат Алімов і Арсен Джеппаров. 
  • Компанія YouTube повідомила Центру журналістських розслідувань про отримання повідомлення від Роскомнадзору про обмеження доступу до сюжету про кримського політв’язня – правозахисника Емір-Усеіна Куку, розміщеному на каналі агентства в YouTube, і вимогу його видалення. 
  • Міністерство інформаційної політики України звернулося до YouTube та Google із закликом не вживати жодних заходів щодо відеоматеріалу Центру журналістських розслідувань про політв’язня Емір-Усеіна Куку та взяти до уваги зусилля Росії з придушення свободи слова.