Роскомнадзор і YouTube вимагають видалити сюжет Центру журналістських розслідувань про політв’язня Емір-Усеіна Куку

Новини
Правозахисник Эмір-Усеїн Куку Фото: Facebook Крымская солидарность

Компанія YouTube повідомила Центру журналістських розслідувань про отримання повідомлення від Роскомнадзору про обмеження доступу до сюжету про кримського політв’язня – правозахисника Емір-Усеіна Куку, розміщеному на каналі агентства в YouTube, і вимогу його видалення. Якщо Центр журналістських розслідувань не вилучить інформацію, внесену в РФ в список заборонених, «компанія Google може бути змушена заблокувати контент».

Про це в листі до ІА «Центр журналістських розслідувань» повідомляє служба юридичної підтримки компанії YouTube.

«Компанія YouTube отримала повідомлення від Федеральної служби з нагляду в сфері зв’язку, інформаційних технологій і масових комунікацій (Роскомнадзор) про те, що наведені нижче матеріали порушують Федеральний закон Російської Федерації № 149-ФЗ «Про інформацію, інформаційні технології і про захист інформації». Роскомнадзор додав наступну URL адресу (адреси) в заборонений список матеріалів. https://www.youtube.com/watch?v=awb6x2F-v7U», – йдеться в листі YouTube Legal Support.

Компанія також повідомляє: «Якщо Ви не видалите контент, компанія Google може бути змушена заблокувати контент».

 

За вказаною Роскомнадзором URL адресою на каналі «Центру журналістських розслідувань» в YouTube три роки тому, 17 лютого 2016 року, був розміщений сюжет з циклу «Політичні заручники Путіна» – про затримання ялтинського правозахисника Емір-Усеіна Куку, якого ФСБ звинуватила в участі в діяльності організації «Хізб ут-Тахрір», яка в РФ визнана терористичною. Подробиці обшуку і затримання Куку, а також про його правозахисну діяльність в сюжеті розповідають його дружина Мер’єм Куку і мама Муніра Абдураімова. Про відсутність доказів участі Емір-Усеіна Куку в партії «Хізб ут-Тахрір» говорить російська правозахисниця Олександра Криленкова.

Як випливає з доданого повідомлення Роскомнадзору про обмеження доступу до інформаційного ресурсу, контент повинен бути вилучений як такий, «що містить заклики до масових безладів, здійснення екстремістської діяльності, участі в масових (публічних) заходах, що проводяться з порушенням встановленого порядку».

У додатку до повідомлення Роскомнадзору також уточнюється, що за вказаною URL адресою розміщена «інформація, яка поширюється з порушенням закону, а саме: Інформація із закликами до здійснення екстремістської діяльності. Інформаційно-пропагандистський супровід діяльності організації «Партія ісламського визволення» («Хізб ут-Тахрір аль-Ісламі»), визнаної терористичною рішенням Верховного Суду Російської Федерації від 14.02.2003».

 

Нагадаємо:

  • Член Контактної групи з прав людини Емір-Усеин Куку був затриманий в лютому 2016 року у так званій ялтинській «справі Хізб-ут Тахрір», у якій також проходять Муслім Алієв, Енвер Бекіров, Вадим Сірук, Рефат Алімов і Арсен Джеппаров.
  • У грудні 2017 року фігурантів ялтинської «справи Хізб ут-Тахрір» етапували з окупованого Криму до Росії в Ростов-на-Дону.
  • 14 лютого 2018 року Північно-Кавказький окружний військовий суд почав розгляд по суті ялтинського «справи Хізб ут-Тахрір». 26 червня 2018 року Емір-Усеин Куку оголосив голодування в СІЗО Ростова-на-Дону, протестуючи проти сфабрикованих справ щодо нього та інших політичних в’язнів.
  • 22 грудня 2018 року Генеральна Асамблея ООН в Резолюції про ситуацію з правами людини в анексоаному Росією Криму визнала кримчан Володимира Балуха, Олега Сенцова і Емір-Усеіна Куку політичними в’язнями.