МІП: Роскомнадзор намагається використати YouTube для приховування фактів порушення прав людини в окупованому Криму

Новини
Эмине Джепарова. Фото: mip.gov.ua

Міністерство інформаційної політики України звернулося до адмінінстрації YouTube, корпорації Google та ТОВ “ГУГЛ” із закликом не вживати жодних заходів щодо відеоматеріалу Центру журналістських розслідувань про політв’язня Емір-Усеіна Куку та взяти до уваги зусилля Росії з придушення свободи слова.

Лист до до адміністрації YouTube, корпорації Google та ТОВ “ГУГЛ” опублікувала на своїй сторінці у Facebook перший заступник міністра інформаційної політики України Еміне Джапарова, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Дії Роскомнадзору Еміне Джапарова назвала “спробою використати корпорацію Google  та її дочірню компанію YouTube у своїх політичних цілях”.

13.01.06.02

В листі зазначено, що Росія використовує найсучасніші інструменти для приховування власних злочинів та активно зловживає правом на свободу слова для досягнення власних цілей. 

Мінінформполітики у листі нагадало, що Крим та окремі райони Донецької та Луганської областей окуповані Російською Федерацією, яка здійснює репресії та переслідування громадян України на окупованих територіях, та придушує свободу слова та мислення.

В якості прикладу у листі наведено історію “суду” над українським журналістом Миколою Семеною в Криму.

Також в листі роз’яснюється, що сюжет Центру журналістських розслідувань про політв’язня Емір-Усеіна Куку, попри твердження Роскомнадзору, не містить жодного екстремістського контенту, натомість там йдеться про порушення прав Емір-Усеіна Куку під час незаконного затримання.

Крім того, в листі наголошується, що інформаційне агентство Центр журналістських розслідувань є офіційно зареєстрованим в Україні засобом масової інформації, і його матеріали не підпадають під юрисдикцію РФ чи Роскомнадзору.

Міністерство інформаційної політики закликає адмінінстрацію YouTube, корпорацію Google та ТОВ “ГУГЛ” не вживати жодних дій стосовно відеоматеріалу Центру журналістських розслідувань про політв’язня Емір-Усеіна Куку, відхилити скаргу Роскомнадзору та взяти до уваги методи діяльності Росії, що спрямовані на придушення свободи слова, розпалювання ворожнечі та нехтування базовими правами і свободами людини.

Раніше компанія YouTube повідомила Центру журналістських розслідувань про отримання повідомлення від Роскомнадзору про обмеження доступу до сюжету про кримського політв’язня – правозахисника Емір-Усеіна Куку, розміщеному на каналі агентства в YouTube, і вимогу його видалення. Якщо Центр журналістських розслідувань не вилучить інформацію, внесену в РФ в список заборонених, «компанія Google може бути змушена заблокувати контент».

Нагадаємо:

  • Член Контактної групи з прав людини Емір-Усеін Куку був затриманий в лютому 2016 року у так званій ялтинській «справі Хізб-ут Тахрір», у якій також проходять Муслім Алієв, Енвер Бекіров, Вадим Сірук, Рефат Алімов і Арсен Джеппаров.
  • У грудні 2017 року фігурантів ялтинської «справи Хізб ут-Тахрір» етапували з окупованого Криму до Росії в Ростов-на-Дону.
  • 14 лютого 2018 року Північно-Кавказький окружний військовий суд почав розгляд по суті ялтинського «справи Хізб ут-Тахрір». 26 червня 2018 року Емір-Усеін Куку оголосив голодування в СІЗО Ростова-на-Дону, протестуючи проти сфабрикованих справ щодо нього та інших політичних в’язнів.
  • 22 грудня 2018 року Генеральна Асамблея ООН в Резолюції про ситуацію з правами людини в анексованому Росією Криму визнала кримчан Володимира Балуха, Олега Сенцова і Емір-Усеіна Куку політичними в’язнями.