ЄСПЛ прийняв скаргу кримськотатарського активіста Кадирова на вирок у «справі про сепаратизм»

Новини
Кримськотатарський активіст Сулейман Кадиров Фото: Anton Naumluyk (RFE/RL)

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) зареєстрував скаргу на вирок «Феодосійського міського суду» окупованого Криму, який 1 березня 2018 року засудив кримськотатарського активіста Сулеймана Кадирова до двох років позбавлення волі умовно за нібито «публічні заклики до порушення територіально цілісності РФ» через репост у соцмережі.

Про це Радио Свобода розповів адвокат Кадирова Олександр Попков, який працює в міжнародному об’єднанні «Агора», передає Центр журналістських розслідувань.

«Ми направили скаргу до ЄСПЛ ще у вересні минулого року, але вона досить об’ємна, багато додатків, тому зареєстрували тільки зараз», – сказав Попков.

«Ця скарга важлива не тільки тим, що в ній йдеться про переслідування за репост і за думку про приналежність Криму Україні. Ми ще сподіваємося, що Європейський суд оцінить, що Кадирова, всупереч російському закону, засудили за заклики без цих самих закликів. І ще цікаве питання про те, що засудили його за репост відео про вигаданий добровольчий батальйон, тобто за чиїсь нібито екстремістські фантазії. Російські суди ці колізії ніяк не збентежили», – додав адвокат.

Нагадаємо:

  • 1 березня 2018 року в Криму «Феодосійський міський суд» засудив кримськотатарського активіста Сулеймана Кадирова, якого звинуватили в «публічних закликах до порушення територіальної цілісності Росії» за ч.2 ст.280.1 КК РФ за пост в соцмережі «Крим – це Україна» і коментарі в ефірі кримськотатарського телеканалу ATR, до двох років позбавлення волі умовно. Крім того йому було призначено додаткове покарання у вигляді двох років заборони займатися публічною діяльністю.
  • 3 травня 2018 року «Верховний суд Криму» відхилив апеляційну скаргу і залишив без змін вирок  Сулейману Кадирову.