У Києві проходить V Міжнародний форум «Окупований Крим: 5 років опору» (трансляція)

Новини

V Міжнародний форум «Окупований Крим: 5 років опору» проходить у Мистецькому Арсеналі.

Під час заходу відбудеться обговорення національних та міжнародних інструментів боротьби за повернення Криму, а також правозахисний дискурс, мета якого привернення уваги до порушення прав людини на окупованому півострові.

Форум складатиметься з трьох панельних дискусій, під час яких відбудеться обговорення національних та міжнародних інструментів боротьби за повернення Криму, а також правозахисний дискурс для привернення уваги до порушення прав людини на окупованому півострові.

До участі запрошені представники Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Адміністрації Президента України, РНБО, Меджлісу кримськотатарського народу, дипломатичних місій та представництв, провідні міжнародні експерти, правозахисники, громадські організації, а також інші зацікавлені особи та організації.

В Україні 26 лютого відзначають День опору Криму російській окупації, ініційований громадськістю.

  • 26 лютого 2014 року біля кримського парламенту відбулися два мітинги – за збереження територіальної цілісності України, організований Меджлісом кримськотатарського народу, і сепаратистський мітинг прихильників «Русского единства». Організаторами заходів виступили голова Меджлісу Рефат Чубаров і лідер «Русского единства» Сергій Аксенов.
  • 27 лютого 2014 року будівлі ВР і Радміну АРК були захоплені озброєними російськими спецназівцямибез розпізнавальних знаків. В цей же день над будівлями були підняті російські прапори. Також перекинуті з Росії військові без розпізнавальних знаків окупували весь Крим, поставивши блокпости на в’їздах і зайнявши аеропрот.
  • 16 березня в Криму і Севастополі пройшов незаконний «референдум«, за результатами якого 96,77% виборців республіки і 95,6% виборців Севастополя нібито роголосували за приєднання Криму до Росії.