Глава «Укроборонпрому» Букін і екс-заступник голови РНБО Гладковський отримували «відкати» за купівлю запчастин за завищеними цінами – BIHUS.info

Новини
Екс-заступник секретаря РНБО Олег Гладковський і керівник держконцерну «Укроборонпром» Павло Букін Фото: bihus.info

Керівник держконцерну «Укроборонпром» Павло Букін санкціонував купівлю російських комплектуючих для ремонту двох казахських літаків Ан-26 з багаторазовою націнкою у компанії, підконтрольній синові тепер уже колишнього першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського Ігоря і його бізнес-партнерів. При цьому Букін отримав в якості «відкату» за цю угоду 10 тисяч дол., а О.Гладковскій – 30 тисяч дол.

Про це йдеться в третій частині журналістського розслідування BIHUS.info, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Згідно з оприлюдненими даними, в 2016 році Букін, перебуваючи на посаді голови «Укрспецекспорту», звернувся до бізнес-партнера Гладковського-молодшого Віталія Жукова з проханням поставити компанії висотоміри, необхідні для ремонту літаків Ан-26 на замовлення Казахстану, які «Укрспецекспорт» не міг купити безпосередньо у російського виробника.

При цьому в листуванні з Жуковим Букін визнав, що компанія може заплатити за висотоміри значно більше, ніж вони коштують насправді.

Прилади були закуплені в Москві і відправлені до Об’єднаних Арабських Еміратів, звідки їх вже за іншими документами як нібито запчастини для цивільних вертольотів вивезли в Україну. У Києві прилади пройшли митне оформлення вже як висотоміри і були куплені «Укроборонпромом». Навесні 2017 року держконцерн відзвітував про успішне виконання казахського контракту.

Згідно оприлюднених журналістами документам, «Укроборонпром» заплатив за шість висотомірів компанії «АН Сервіс», використаної для їх митного оформлення, 14 377 250 грн. При «розмитненні» була вказана їх вартість – 11 845 877 грн.

Однак при вильоті з Еміратів ці самі прилади були оцінені в 90 тисяч дол. Тобто менше 2,5 млн грн, що в сім разів менше, ніж заплатив «Укроборонпром». При цьому в розслідуванні вказується на безглуздість заниження митної оцінки в ОАЕ, оскільки місто Шаржа, де оформляли вантаж, є вільною економічною зоною і митні збори там не стягуються.

У той же час з Москви висотоміри вилетіли із зазначенням в декларації ще нижчої ціни близько 85 тисячі дол.

Таким чином держконцерн заплатив за прилади 580 тисяч дол з семикратної переплатою. Навіть якщо додати реальні транспортні витрати – висотоміри можна було привезти в Україну по 120 тисяч дол., то переплата виявилася п’ятикратною.

За даними розслідування, з 460 тисяч дол. переплати 160 тисяч дол. махінатори витратили на організацію схеми: обнал, транзитні фірми, «розмитнення» за завищеною ціною. При цьому їх чистий прибуток склав 300 тисяч дол.

З оприлюдненого листування між фігурантами журналістського розслідування випливає, що за оформлення цієї угоди Букін отримав 10 тисяч дол. «відкату», а Гладковський-старший 30 тисяч дол. Безпосередні організатори поставки Ігор Гладковський і його бізнес-партнер Віталій Жуков отримали на двох 46,6 тисяч дол.

Нагадаємо:

  • Команда журналістських розслідувань Bihus.Info опублікувала матеріал про масштабні розкрадання в «Укроборонопромі», до якої причетні посадові особи, наближені до президента Петра Порошенка. Зокрема син першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського Ігор, його друг і безнес-партнер Віталій Жуков, а також Андрій Рогоза з 2016 року продавали українським оборонним підприємствам запчастини для військової техніки з націнкою до 300%. Товар вони завозили з території РФ контрабандним шляхом або ж купували на складах військових частин в Україні. Зокрема, як «прокладку» вони використовували підприємство Порошенка «Кузня на Рибальському», через яку провели 70 мільйонів гривень від угоди з Київським бронетанковим заводом.
  • Президент Порошенко зажадав від правоохоронців проведення термінової перевірки інформації команди журналістських розслідувань Bihus.Info, а також підтримав тимчасове відсторонення Олега Гладковського від посади першого заступника секретаря РНБО.
  • НАБУ почало досудове розслідування після перевірки інформації, про яку йде мова у програмі «Наші гроші з Денисом Бігусом» про зловживання при проведенні закупівель для української армії.
  • 4 березня президент Порошенко звільнив Олега Гладковського з посади першого заступника секретаря РНБО України, а також посади голови Міжвідомчої комісії з політики військово-технічного співробітництва та експортного контролю.