Декриміналізація незаконного збагачення послаблює антикорупційну архітектуру в Україні – посол США

Новини
Посол США в УкраЇні Марі Йованович Фото: ua.usembassy.gov

Посол США в Україні Марі Йованович заявляє, що рішення Конституційного суду скасувати кримінальну відповідальність за незаконне збагачення значно послаблює антикорупційну архітектуру України. Вона вважає, що потрібно не тільки відновити цю норму у Кримінальному кодексі, але й перезапустити розгляд десятків справ, які були зупиненні цим рішенням КСУ.

Про це Йованович сказала в ході інформаційного марафону «Діалоги в часі» в Українському кризовому медіа-центрі, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Рішення Конституційного Суду, на наш погляд, є серйозним відступом у боротьбі з корупцією в Україні. Воно послаблює антикорупційну архітектуру України, включаючи створюваний зараз Вищий антикорупційний суд та Національне антикорупційне бюро України», – зазначила дипломат.

«Я вважаю, що однією з речей, зважаючи на рішення з минулого тижня, було б ухвалення – власне ухвалення, а не просто пропонування – нової і кращої поправки до Кримінального кодексу, яка не тільки відновить статтю про незаконне збагачення як інструмент боротьби з корупцією, але й перезапустить десятки справ, які були зупинені рішенням суду», – додала вона.

Йованович також переконана, що для успішного продовження боротьби з корупцією необхідно замінити керівника Спеціалізованої антікорупційної прокуратури Назара Холодницького.

«Задля цілісності антикорупційних інституцій має бути замінений Спеціальний антикорупційний прокурор. Тому, хто був спійманий за наданням консультацій підозрюваним, як уникнути відповідальності по обвинуваченням у корупції, не можна довірити вести ці самі справи. Щодо винних у корупції має проводитися розслідування, суд, і якщо провина доведена, вони мають потрапити за ґрати. Щоб так було, всі елементи антикорупційної архітектури мають бути присутні і працювати ефективно», – наголосила посол США.

Вона також вказала, що новина з Конституційного Суду з’явилася «паралельно з іншими проблематичними явищами у процесі судової реформи». Зокрема, її непокоїть, що деякі дії суддів використовуються «для блокування реформ і елементів прогресу, яких досягла Україна».

«У багатьох випадках суди скасували успішні зусилля, спрямовані на очищення банківської системи, і особливо непокоїть нещодавнє подання до суду, спрямоване на скасування націоналізації ПриватБанку і повернення його в руки тих, хто його розграбував. В енергетичному секторі, в якому здавна наживалися групи особливих інтересів, важко здобуті досягнення у боротьбі з цими інтересами шляхом створення реального енергетичного ринку тепер піддаються нападу в судах», – сказала Йованович.

За її словами, суддівська доброчесність, як визнається всіма, має вирішальне значення для перетворення України на сучасну, процвітаючу європейську демократію.

Нагадаємо:

  • 26 лютого Конституційний суд України вирішив, що положення статті 368-2 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання для чиновників за незаконне збагачення, не відповідають принципам верховенства права та презумпції невинуватості. Зокрема, ця стаття нібито зобов’язує самого підозрюваного довести законність його статків.
  • Країни «Великої сімки» (G7) разом зі Світовим банком закликали владу України активізувати зусилля для забезпечення ефективності антикорупційних правових інститутів та відновити кримінальну відповідальність за незаконне збагачення у відповідності до міжнародних стандартів, яку скасував Конституційний суд України.