Южаніна обіцяє напрацювати проект змін до закону про ВЕЗ «Крим»

Новини
Голова Комітету ВРУ з податкової та митної політики Ніна Южаніна Фото: investigator.org.ua

Вирішення питання змін до закону про вільну економічну зону «Крим» потребує участі великої кількості спеціалістів з міністерств фінансів та економіки, і до нього підійдуть «з відповідальністю».

Про це повідомила кореспонденту Центру журналістських розслідувань голова Комітету Верховної Ради з питань митної та податкової політики,  уповноважена представниця кандидата в президенти Петра Порошенка Ніна Южаніна, відповідаючи на запитання, які в її кандидата плани щодо економічних стосунків з тимчасово окупованими територіями та щодо закону про вільну економічну зону «Крим».

«Найближчим часом абсолютно з відповідальністю щодо ситуації, яка склалася нині, підійдемо до напрацювання проекту закону», – сказала Южаніна.

Вона також заявила, що вирішення цього питання не знаходиться у сфері відповідальності парламентського комітету з питань митної та податкової політики.

«Мені здається, що такі глобальні питання точно має вирішувати величезна кількість спеціалістів, які є в міністерстві фінансів чи в міністерстві економіки, а не мій комітет, де на робочу групу ходить два народні депутати», – зазначила Южаніна.

Нагадаємо:

  • Упродовж трьох років кримські громадські діячі та Меджліс кримськотатарського народу закликають скасувати закон про фейкову ВЕЗ «Крим», оскільки він дискримінує громадян України із Криму (мають статус нерезидентів) і водночас дозволяє українському бізнесу працювати на окупованій території, хоча це порушує санкційний режим, введений західними партнерами і самою Україною на півострові.
  • 18 січня 2018 року протокольне рішення ВРУ про створення робочої групи по внесенню змін до закону України «Про створення вільної економічної зони Крим і про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України» було ухвалене за пропозицією народного депутата Рефата Чубарова.
  • 9 лютого 2019 року в Комітеті ВРУ з питань податкової та митної політики відбулося перше засідання робочої групи по ВЕЗ «Крим». Наступне було призначене на 16 лютого, але його перенесли на пленарний тиждень на прохання народних депутатів, які хотіли взяти участь в роботі групи. Однак засідання так і не відбулось.
  • Як з’ясував Центр журналістських розслідувань, голова парламентського Комітету з митної та податкової політики Ніна Южаніна заблокувала діяльність робочої групи з напрацювання проекту скасування закону про створення ВЕЗ «Крим» або внесення до нього змін, одноосібно повідомивши голову Верховної Ради про те, що проект закону має бути розроблений урядом.