Мешканці окупованих територій чують від українських політиків лише загальні фрази – Альона Луньова

Новини
Альона Луньова, менеджер з адвокації Центру інформації про права людини Фото: investigator.org.ua

Кандидати в президенти та майбутні учасники парламентських виборів приділяють замало уваги питанням внутрішньо переміщених осіб і мешканців тимчасово окупованих територій через складність цих питань.

Про це повідомила Альона Луньова, менеджер з адвокації Центру інформації про права людини в програмі «Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська).

Мешканці окупованих територій і внутрішньо переміщені особи майже для жодного кандидата в президенти не є цільовою групою, вважає вона.

«Коли бояться давати право голосувати переселенцям на місцевих виборах, зазвичай депутати в кулуарах кажуть, що це через те, що вони непередбачувано можуть голосувати. Але це наслідок того, що для цих виборців політики дуже мало роблять», – каже правозахисниця.

За її словами, політики уникають теми переселенців та мешканців окупованих територій через її складність.

«І депутати, і політики, які збираються стати президентом України, а через деякий час будуть намагатися стати парламентарями в новому скликанні Верховної Ради, дуже мало уваги приділяють питанням внутрішньо переміщених осіб і мешканцям тимчасово окупованих територій через складність цих питань», – говорить Луньова.

Також проблемою правозахисниця вважає те, що політики у своїх програмах щодо проблеми окупованих територій обмежуються загальними фразами:

«Коли кандидати кажуть: ми будемо деокупувати територію, або будемо налаштовувати діалог з мешканцями окупованих територій – і все, більше на цю тему нічого в програмі немає, то виникає питання, яким чином ми будемо налаштовувати діалог, між ким і ким, як це взагалі кандидат собі бачить?» – говорить Альона Луньова.

Правозахисниця вважає за потрібне ставити політикам гострі конкретні запитання на тему внутрішньо переміщених осіб і мешканців тимчасово окупованих територій

Нагадаємо:

  • 1 березня доповідач Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи Йос Вінен заявив, що українська влада має в повній мірі забезпечити право внутрішньо переміщених осіб з непідконтрольних районів Донбасу та окупованого Криму взяти участь у виборах.
  • Для зміни реєстрації вимушені переселенці мають звернутися з заявою про тимчасову зміну місця голосування до відділу ведення Державного реєстру виборців. Необхідно надати лише паспорт з реєстрацією на окупованих територіях Донецької, Луганської областей чи Криму.
  • За період з 31 грудня 2018 року по 5 березня 2019 року вже понад 1500 виборців з окупованих Криму та Севастополя скористалися тимчасовою зміною місця голосування, щоб мати змогу обрати президента України 31 березня.