Порошенко обіцяє «відразу після виборів» звільнення Криму і блакитні шоломи ООН на Донбасі

Новини
Президент України Петро Порошенко Фото: president.gov.ua

Президент Петро Порошенко пообіцяв, що відразу після президентських виборів Крим буде повернутий Україні, на Донбасі будуть розміщені блакитні шоломи – місія миротворців під егідою ООН. У травні 2014 року після перемоги на виборах Порошенко також давав гучну обіцянку завершити Антитерористичну операцію на Сході країни «за години», хоча війна на Донбасі досі триває.

Про свої першочергові кроки у разі перемоги на виборах Порошенко заявив в інтерв’ю телеканалу «Україна», повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Ні на які торги, ні на які підкилимні домовленості Україна ніколи не піде. І Крим буде повернуто Україні. Ми зробимо все можливе, щоб це було зроблено якнайшвидше, одразу ж після президентських виборів. Бо ви чули неодноразові заяви Путіна, що до президентських виборів цього робитися не буде, бо він дуже сподівається, що буде обраний будь-хто, крім Порошенка, для того, щоб нова українська влада приповзла на колінах і подарувала йому Крим. Моя позиція – не дочекаються. Ми звільнило Крим», – сказав президент.

Він додав, що для цього Україна нарощує військову потужність, зміцнює міжнародну солідарність, забезпечує економічне зростання.

«Те саме буде з Донбасом. Я не виключаю, що одразу після виборів у нас буде прогрес по блакитним шоломам (миротворча місія під егідою ООН на окупованій частині території Донбасу – ред.). Наголошую, що юрисдикція спеціальної моніторингової місії ОБСЄ – це не тільки Донбас, але і Крим. І ми маємо абсолютно чіткий план, буквально потижнево, що ми маємо робити для цього», – повідомив Петро Порошенко.

Він також подякував Меджлісу кримськотатарського народу за підтримку. «Окремо хотів би до них звернутися – вірте, ми будемо боротися за те, щоб звільнити Крим. Ми ніколи жодного дня не забуваємо про вас. І ми пишаємося вашою боротьбою. Разом ми точно переможемо», – сказав президент.

Нагадаємо:

  • 26 травня 2014 року, на другий день після позачергових виборів президента Петро Порошенко заявив, що АТО на Донбасі має бути «більш ефективною і проведена в більш короткі терміни», а частини і підрозділи силовиків повинні мати краще озброєння, амуніцію. «Антитерористична операція не може і не буде тривати два-три місяці. Вона повинна і буде тривати години», – сказав він.
  • 23 серпня 2018 року Порошенко був змушений вибачитись за обіцянку закінчити АТО на Донбасі в лічені години, дану в травні 2014 року. «Тепер вже не так важливо, в якому контексті були сказані ті слова,не важлива і образність заяви. Люди сприйняли її як можливість завершити війну дуже і дуже швидко. Шкодую, що породив завищені очікування. Щиро перепрошую, що подав надію, яка не здійснилася», – зазначив він. За словами Порошенка, для нього це «серйозний урок обережного та відповідального ставлення до своїх слів і обіцянок».