Суд в Києві продовжив арешт колишньму військовому медику з Криму Синичаку

Новини
Тарас Синичак Фото: UNIAN

Оболонський райсуд Києва продовжив арешт до 16 травня колишньому заступнику начальника Центру медичної реабілітації, санаторного лікування та спеціальної підготовки особового складу Повітряних та Військово-Морських Сил ЗСУ «Судак» у Криму Тарасу Синичаку, обвинуваченому у державній зраді та дезертирстві. Після окупації півострова Синичак не виконав наказ і не вийшов на територію материкової України, натомість отримав російський паспорт та перейшов на службу до армії РФ.

Про це Бюро судової інформації повідомив адвокат Синичака Ярослав Зейкан, передає Центр журналістських розслідувань.

Він зазначив, що в ході судового засідання військова прокуратура клопотала про продовження запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою на два місяці у зв’язку з тим, що Синичак може сховатися від слідства в окупованому Криму.

У свою чергу, захист просив суд відхилити клопотання.

«Синичак знаходиться в СІЗО вже три роки. Куди він втече? Це маячня повна. Прокурор у клопотанні навіть принцип презумпції невинуватості порушив», – сказав Зейкан.

В результаті суд задовольнив клопотання прокуратури та продовжив арешт Синичака, який закінчувався 22 березня, ще на два місяці – до 16 травня 2019 року.

Нагадаємо:

  • В січні 2016 року колишній заступник начальника центру з медичної частини – начальник медичної частини Центру медичної реабілітації, санаторного лікування та спеціальної підготовки особового складу Повітряних та Військово-Морських Сил ЗСУ «Судак», підполковник Тарас Синичак був затриманий українськими правоохоронцями в Херсонській області у контрольному пункті в’їзду-виїзду «Каланчак» на адмінкордоні з Кримом. За інформацією військової прокуратури, Синичак після окупації півострова всупереч наказам Міноборони і Генштабу не з’явився для проходження служби у військову частину на материковій Україна, отримав російський паспорт і перейшов на службу до армії РФ. 
  • 16 січня 2017 року Дарницький райсуд Києва засудив Синичака до 8 років позбавлення волі, визнавши його винним у скоєнні злочинів передбачених ч.1 ст.111 (державна зрада) і ч.1 ст.408 (дезертирство) Кримінального кодексу України.
  • 25 червня 2018 року Апеляційний суд Києва скасував вирок Тарасу Сінічаку і повернув його справу на повторний розгляд судом першої інстанції.