На КПВВ «Чонгар» і «Каланчак» збудують ЦНАП та автостанції з європейським сервісом – Юрій Лавренюк

Новини
КПВВ «Каланчак», листопад 2018 р Фото: crimeahrg.org

Міністерство інфраструктури оголосить серед перевізників конкурс на будівництво автостанцій біля контрольних пунктів в’їзду та виїзду «Чонгар» і «Каланчак», оскільки виділених на проект розбудови КПВВ та сервісних зон коштів вистачить лише для будівництва Центрів надання адміністративних послуг.

Про це повідомив Центру журналістських розслідувань заступник міністра інфраструктури України Юрій Лавренюк.

Громадяни України, що проживають в окупованому Криму, зможуть отримати закордонні паспорти у Центрах надання адміністративних послуг при КПВВ «Чонгар» і «Каланчак», сказав заступник міністра.

«На сервісній зоні ми плануємо побудувати ЦНАП, щоб  громадяни України, які живуть на території окупованого Криму та хочуть подорожувати до Євросоюзу без віз, можуть перетнути адмінмежу, за українським внутрішнім паспортом отримати закордонний біометричний паспорт у ЦНАП, доїхати до Херсону, сісти в літак – ми розвиваємо аеропорт Херсон – і полетіти до будь-якої країни Європи» – сказав Лавренюк.

За його словами, у проекті розбудови інфраструктури КПВВ передбачені також сучасні автостанції, але коштів, які заклало міністерство інфраструктури на фінансування проекту, недостатньо для їхнього будівництва.

«Ми проведемо відкритий конкурс – є вже достатньо бажаючих автоперевізників, що займаються пасажирськими перевезеннями, які готові брати участь у конкурсі і в рамках спільної діяльності будувати сучасну автостанцію, яка визначена в проекті, задля того щоб якнайшвидше почати працювати на цих маршрутах», – повідомив Лавренюк.

Крім того, каже він, на КПВВ буде створено автостоянку та кімнати відпочинку для водіїв автобусів та приватних легкових автомобілів.

«Там буде місце, де люди, які їдуть, наприклад, зі Львова до Криму, зможуть на стоянці, що охороняється, стати, відпочити, прийняти душ – це буде щось подібне до автокемпінгу», – обіцяє Лавренюк.

Роботи з будівництва  КПВВ та сервісних зон розпочнуться у червні з пункту «Чонгар». На проведення робіт  будуть залучені кошти, що надаються Україні Європейським Союзом на будівництво дорожньої інфраструктури.

Нагадаємо:

  • 4 липня 2018 року Кабмін України прийняв Постанову про виділення 105,98 млн грн на будівництво тимчасових контрольних пунктів в’їзду-виїзду (КПВВ) «Каланчак» і «Чонгар» та сервісних зон перед ними на адмінкордоні з окупованим Кримом в Херсонській області. Виконавцем робіт визначено ДП «Укрінтеравтосервіс».
  • До кінця фінансового року-2018 роботи навіть не були розпочаті, кошти повернуті до бюджету.
  • За словами міністра інфрастуктури Володимира Омеляна причиною стала затримка із виділення земельних ділянок Херсонською ОДА.