Amnesty International заявила про погіршення ситуації з правами людини в Криму

Новини

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International заявляє про погіршення ситуації з правами людини в окупованому Криму.

Про це йдеться в доповіді Amnesty International в Секретаріаті Організації Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО), передає Центр журналістських розслідувань.

«Проти відвертих критиків незаконної анексії півострова Російською Федерацією продовжує активно проводитися політика утиски, погроз і залякувань. Ці репресії часто спрямовані як проти активістів і видатних представників кримськотатарської громади, так і проти проукраїнських активістів та громадських діячів», – йдеться в тексті.

У доповіді також повідомляється, що Крим фактично залишається закритим для міжнародних спостерігачів за дотриманням прав людини.

Організація відзначає випадки переслідування, ув’язнення і депортації членів Меджлісу кримськотатарського народу в зв’язку з забороною, накладеним на цей орган самоврядування урядом Росії в 2016 році.

Amnesty International також повідомляє про репресивні заходи проти членів об’єднання «Кримська солідарність», в тому числі про стеження, перериванні зустрічей та перевірок посвідчень особи, які проводили російські правоохоронці.

Крім цього, організація навела приклади переслідування мусульман в Криму і утиски свободи слова в засобах масової інформації та в мережі інтернет.

Раніше в ЄС висловили стурбованість повідомленнями про обшуки будинків нв езаконно анексованому Криму з подальшими арештами і закликали владу РФ припинити чинити тиск на кримських татар в тимчасово окупованому Криму, інформує Постійне представництво ЄС при ОБСЄ.

«ЄС стурбований повідомленнями про обшуки будинків у незаконно анексованому Криму з подальшими арештами. З моменту незаконної анексії Росією ситуація з правами людини в Криму істотно погіршилася. Ми очікуємо, що Росія припинить тиск на кримських татар. Крим – це Україна», – йдеться в повідомленні.

Нагадаємо:

  • В окупованому Криму російські силовики 27 березня провели обшуки в 25 будинках кримських татар. Обшуки пройшли в селі Строганівка Сімферопольського району і в мікрорайоні Кам’янка Сімферополя.
  • У мікрорайні Кам’янка російські силовики побили і затримали кілька кримських татар біля будинку місцевого жителя Рустема Шейхалієва.
  • Російські силовики привезли 60 студентів автотранспортного технікуму понятими обшуків в будинках кримських татар, які проводяться з ранку 27 березня.
  • 16 кримських татар затримали і відвезли в управління ФСБ в Сімферополі російські силовики після обшуків.
  • Головне управління Нацполіціі в АРК і Севастополі відкрило кримінальне провадження за фактом незаконних обшуків у будинках кримських татар, які провели російські силовики 27 березня в окупованому Криму.
  • У ФСБ РФ заявили, що в окупованому Криму затримано 20 осіб, «підозрюваних в участі в релігійній організації« Хізб ут-Тахрір ».
  • У російському Ростові-на-Дону силовики затримали трьох активістів «Кримської солідарності» – Ремзі Бекирова, Османа Аріфмеметова і Владлена Абдулкадирова, в будинках яких у Криму напередодні пройшли обшуки.