Переселенці не зможуть проголосувати, якщо ЦВК затягне офіційне оголошення другого туру – ОПОРА

Новини
Ольга Айвазовська, голова правління громадської мережі ОПОРА Фото: investigator.org.ua

Центральна виборча комісія має якомога швидше оголосити результаті першого туру виборів президента України й офіційно оголосити про повторне голосування, щоб громадяни, зокрема вимушені переселенці, встигли змінити місце голосування, адже на це буде дуже мало часу.

Про заявила голова правління Громадської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська в ефірі телеканалу Громадське, передає Центр журналістських розслідувань.

«По факту, другого туру юридично не існує без завершення процедур першого. Проблема в тому, що якщо перед першим було 65 днів на зміну місця тимчасового голосування без зміни виборчої адреси, а зараз може бути п’ять. А це 316 тисяч, з яких велика кількість переселенців, 24% громадян, які проживають не за місцем реєстрації, вони всі просто не встигнуть бути включеними в процес важливий для всієї країни», – сказала Айвазовська.

На її думку, в другому турі явка може бути навіть більшою, ніж у першому, але це матиме процедурні проблеми.

«Друге питання, це, наприклад, голосування виборців по закордонному виборчому округу… За кордоном близько 4 мільйонів громадян. На консульському обліку перебуває до півмільйона, які також включаються до списків виборців», – зазначила голова правління ОПОРИ.

Нагадаємо:

  • Для зміни реєстрації вимушені переселенці мають звернутися з заявою про тимчасову зміну місця голосування до відділу ведення Державного реєстру виборців. Необхідно надати лише паспорт з реєстрацією на окупованих територіях Донецької, Луганської областей чи Криму. Інші довідки чи документи не потрібні. При другому турі виборів процедуру доведеться пройти ще раз.