В Криму та на Донбасі Православна церква України піддається постійному переслідуванню – архієпископ Євстратій

Новини
Архієпископ Чернігівський і Ніжинський ПЦУЄвстратий (Зоря) Фото: Facebook

В окупованому Криму та на непідконтрольних українській владі територіях Донбасу духовенство і віруючі Православної церкви України піддаються систематичному переслідуванню з боку окупантів.

Про це заявив член Синоду ПЦУ, архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратий (Зоря) у своєму виступі на зустрічі з представниками ОБСЄ, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Хочу звернути вашу особливу увагу на систематичне переслідування духовенства і віруючих Православної Української Церкви, яке відбувається на окупованих територіях України – в Криму і окремих районах Донбасу, з боку тих, хто їх зараз контролює», – сказав архієпископ.

Він нагадав, що у Криму російська влада хоче відібрати у віруючих єдиний в Сімферополі храм ПЦУ святих Володимира і Ольги та ліквідувати храм в Євпаторії, як «незаконний». Крім того, архієпископ Сімферопольський і Кримський Климент піддається постійному тиску. «Архієпископ Климент очолює правозахисну місію нашої Церкви і ми оцінюємо переслідування його з боку російської влади, як тиск на лідера української громади Криму і правозахисника», – додав владика Євстратій.

«В окупованих районах Донбасу було оголошено вимогу до всіх релігійних громад пройти «реєстрацію». Ця вимога є незаконною, бо оголошена так званими «республіками» – ніким не визнаними злочинними організаціями. Однак відсутність «реєстрації» загрожує всім релігійним громадам, за винятком Московського Патріархату, забороною на діяльність і конфіскацією всієї власності», – наголосив архієпископ.

В зв’язку з цим він закликав ОБСЄ проводити постійний моніторинг порушень релігійної свободи в Криму і окремих районах Донбасу. «Тільки міжнародна увага і вимога до Росії дотримуватися прав людини здатні запобігти погіршенню ситуації на цих територіях», – заявив Євстратій.

Нагадаємо:

  • На початку 2016 року Кримське єпархіальне управління УПЦ Київського патріархату за рішенням «Арбітражного суду Республіки Крим» позбавили частини приміщення в центрі Сімферополя, в якому розміщується Кафедральний собор святих рівноапостольних князя Володимира і Ольги.
  • 14 червня 2016 року «Апеляційний суд Севастополя» зобов’язав Кримську єпархію УПЦ КП сплатити «Міністерству майнових і земельних відносин Республіки Крим» півмільйона рублів штрафу і звільнити 112 кв. м на першому поверсі Кафедрального собору в Сімферополі.
  • 8 листопада 2016 року в Сімферополі представники так званого «Фонду майна Криму» намагалися опечатати перший поверх Кафедрального собору святих рівноапостольних Володимира і Ольги УПЦ КП. Архієпископ Сімферопольський і Кримський УПЦ КП Климент закликав світову спільноту захистити національні, культурні та релігійні права громадян України в Криму.
  • 31 серпня 2017 року російські силовики заблокували Кафедральный собор святих рівноапостольних князів Володимира та Ольги УПЦ КП. Храм був оточений бійцями спецназу. Російські судові пристави, не надавши жодних документів архієпископу Клименту, винесли церковне майно з каплиці Кафедрального собору. При цьому вони не складали опис речей, і не пропонували архієпископу підписати жодний акт про вилучення церковного майна.