«Кримська солідарність» закликала ЗМІ і правозахисників підтримати громадянських журналістів у Криму

Новини

Громадське об’єднання «Кримська солідарність» закликало українські, незалежні російські і міжнародні ЗМІ та правозахисні організації підтримати громадянських журналістів, які піддаються переслідуванням в окупованому Криму.

Про це йдеться в зверненні «Кримської солідарності», опублікованому в середу, 3 квітня, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Активісти нагадали, що після тотальної «зачистки» всіх незалежних медіа в 2014-2015 році в Криму, крім інших громадських інститутів, була повністю знищена журналістика.

«У відповідь на безперервні арешти, обшуки, суди в Криму стало формуватися таке явище як громадянська журналістика. Це сталося вимушено – люди розуміли, що крім інформації, інший захисту на півострові від репресій немає», – йдеться у зверненні.

Однак тільки в 2017-2018 були зафіксовані вже більше десятка випадків переслідування громадянських журналістів в Криму.

Зокрема, останній випадок стався 27 березня, коли в ході масових і безпрецедентних в історії сучасного Криму обшуків були затримані і заарештовані 23 кримських татарина. Серед них були і відомі в Криму стримери і блогери Осман Аріфмеметов і Рустем Шейхаліев, а також громадянський журналіст «Кримської солідарності» Ремзі Бекіров, який вже 4 роки займався освітленням всіх політично мотивованих процесів.

«Дані незаконні дії влади і системне переслідування активістів та журналістів на півострові (незаконні обшуки, довільні затримання, допити, кримінальні та адміністративні арешти; конфіскація електронних пристроїв) викликають у нас велику тривогу в зв’язку з тим, що в умовах відсутності незалежних ЗМІ в Криму громадянські журналісти є єдиними, хто надає об’єктивну інформацію», – вказують активісти.

У зв’язку з цим «Кримська солідарність» звернулася до українських, незалежних російських і міжнародних ЗМІ і правозахисних організацій із закликом:

– підтримати цивільних журналістів як колег в ситуаціях, коли вони стають жертвами репресій і переслідувань;
– включити їх в союзи журналістів і говорити про них, як про громадянських журналістів і документалістів, оскільки відеоматеріали, аудіо та текстова інформація є не тільки освітленням, але і документуванням систематичних переслідувань людей в Криму;
– задіяти всі механізми захисту з боку професійних журналістських спілок і об’єднань, які застосовні до професійних журналістів.
– висловити публічно свою позицію щодо незаконних арештів цивільних журналістів.

Крім цього активісти закликали українські, російські та міжнародні правозахисні організації:

– Посилити моніторинг і висвітлення актів системного переслідування громадянських журналістів;
– звернутися до міжнародних організацій з метою інформування про факти системного переслідування незалежних ЗМІ та громадянських журналістів для припинення таких актів тиску на їх діяльність.
– забезпечити спостереження правозахисних організацій за ходом судових процесів над громадянськими журналістами в Криму і на території Росії, куди вивозяться заарештовані активісти.

Нагадаємо:

  • 27 березня в Криму російські силовики провели обшуки в 25 будинках кримських татар. Обшуки пройшли в селі Строганівка Сімферопольського району і в мікрорайоні Кам’янка Сімферополя. У мікрорайні Кам’янка силовики побили і затримали кілька кримських татар біля будинку місцевого жителя Рустема Шейхалієва.
  • 16 кримських татар затримали і відвезли в управління ФСБ в Сімферополі після обшуків.
  • Головне управління Нацполіціі в АРК і Севастополі відкрило кримінальне провадження за фактом незаконних обшуків у будинках кримських татар, які провели російські силовики 27 березня в окупованому Криму.
  • У ФСБ РФ заявили, що в Криму затримано 20 осіб, «підозрюваних в участі в релігійній організації« Хізб ут-Тахрір», забороненій в РФ.
  • У російському Ростові-на-Дону силовики затримали трьох активістів «Кримської солідарності» – Ремзі Бекирова, Османа Аріфмеметова і Владлена Абдулкадирова, в будинках яких у Криму напередодні пройшли обшуки.
  • 27 і 28 березня «Київський райсуд» Сімферополя заарештував всіх затриманих активістів.
  • 29 березня всіх незаконно заарештованих в Криму 23 кримськотатарських активістів вивезли до РФ.