Комітет Сенату США затвердив резолюцію проти агресії РФ в Азовському і Чорному морях

Новини
Конгрес США Фото: Facebook Embassy of Ukraine in the USA

Комітет із закордонних відносин Сенату США затвердив і рекомендував до схвалення резолюцію, яка закликає президента Дональда Трампа вжити заходи для протидії агресії РФ та забезпечення свободи судноплавства в Азовському та Чорному морях та Керченській протоці, а також підтримує скасування газопроводу «Північний потік – 2».

Про це повідомляє посольство України в США, передає Центр журналістських розслідувань.

У документі, співавторами якого стали біля семи десятків сенаторів від Демократичної і Республіканської партій, законодавці наполегливо закликають президента США скористатися положеннями закону про бюджет США на потреби національної оборони для посилення потенціалу Збройних Сил України та надати через відповідні програми Державного департаменту і Пентагону додаткову безпекову підтримку нашій державі, особливо з метою зміцнення морських спроможностей України попереджувати та відбивати подальшу російську агресію.

«Сенатори закликають президента США до невідкладного проведення спільної з американськими союзниками операції для забезпечення свободи навігації у Чорному морі з метою демонстрації підтримки міжнародно визнаних кордонів, двосторонніх домовленостей та принципу безпечного проходження суднами Керченською протокою і Азовським морем. Законодавці також звертаються до НАТО із закликом посилити присутність та спроможності Альянсу у Чорному морі, у тому числі щодо моніторингу ситуації на морі та берегової оборони. Окремо сенатори закликають союзників і партнерів у Європі відмовити кораблям російських ВМС у заходженні в їхні порти для поповнення запасів та дозаправки», – зазначили в українському посольстві.

У резолюції наголошується на тому, що санкції проти РФ, які є безпосереднім наслідком дій влади цієї країни, залишатимуться чинними та посилюватимуться, доки російська поведінка належним чином не зміниться.

Також американські сенатори вітають і підтримують резолюцію Європейського парламенту від 12 грудня 2018 року, яка засуджує російські агресію у Керченській протоці та закликає до скасування «Північного потоку – 2» через його загрозу енергетичній безпеці Європи.

Нагадаємо:

  • Постпред США при НАТО Кей Бейлі Гатчісон заявила, що глави МЗС справ країн-членів НАТО у Вашингтоні розглянуть пакет військових заходів реагування на агресію Росії, який буде гарантувати безпеку для проходу українських суден через Керченську протоку і в Азовському морі.
  • Pаступник генерального секретаря НАТО Роуз Геттемюллер заявила, що атака Росії на українські кораблі в Керченській протоці підтвердила, що Москва перейшла від гібридної агресії, де використовувалася тактика «зелених чоловічків», до відкритої збройної загрози, отже НАТО у відповідь посилює стримування РФ і підтримку України.