НАТО готує заходи для підтримки судноплавства в Чорному й Азовському морях

Новини
Кораблі 2-ї постійної військово-морської групи НАТО ідуть в Чорне море Фото: Twitter NATO MaritimeCommand

Міністри закордонних справ країн-членів НАТО в Вашингтоні розглянуть пакет військових заходів реагування на агресію Росії, який гарантуватиме безпеку для проходу українських суден через Керченську протоку та в Азовському морі.

Про це повідомила постійний представник США при НАТО Кей Бейлі Гатчісон на брифінгу в Вашингтоні, передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на агентство Укрінформ.

«Це пакет, який передбачає посилення спостереження, в тому числі включає повітряне спостереження, а також введення більшої кількості кораблів НАТО в Чорне море, щоб гарантувати безпечний прохід українських суден через Керченську протоку й Азовське море», – сказала Гатчісон.

За її словами, союзники по НАТО мають бути певними, що ці води є відкритими для вільного судноплавства, «що країни Чорноморського басейну та розташовані навколо убезпечені від російського втручання».

У цьому зв’язку вона нагадала, що Росія розміщує все більше озброєння в Криму, який залишається частиною України.

«Дуже важливо, щоб Румунія, Болгарія, Україна, а також Грузія мали гарантії безпеки в Чорному як для судноплавства, так і щодо безпеки на суші», – наголосила американський дипломат.

Вона також нагадала про захоплення в листопаді минулого року й утримання в полоні Росією українських кораблів і членів їх екіпажів. «Це неприпустимо, що вони утримують українських моряків у в’язниці в Москві прямо зараз. І отже, ми маємо намір запевнитися, що маємо можливості стримати дуже агресивну Росію», – заявила постпред США при НАТО.

Крім того, за словами Гатчісон, на зустрічі глав зовнішньополітичних відомств обговорюватимуться інші агресивні дії Росії. Зокрема, йтиметься про порушення Москвою договору РСМД (щодо скорочення ракет середньої та малої дальності). Вона нагадала, що США були змушені вийти з Договору, оскільки Росія нехтувала його положеннями.

«Ми документували це впродовж понад п’яти років», – підкреслила посол, зазначивши, що зараз Альянс має бути готовим до стримування ракет РФ, які були розгорнуті в порушення угоди.

Зустріч міністрів закордонних справ країн-членів НАТО пройде в Вашингтоні 3-4 квітня.

Нагадаємо:

  • 25 листопада 2018 року кораблі Прикордонної служби ФСБ РФ і ЧФ РФ обстріляли і захопили два малих броньованих артилерійських катери «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдовий буксир «Яни Капу» ВМС України, що після невдалої спроби пройти Керче-Єнікальским каналом до Маріуполя, взяли курс на Одесу і вийшли з 12-мильної зони від узбережжя Криму.
  • 27 і 28 листопада в окупованому Криму «суди» Сімферополя  і Керчі заарештували до 25 січня 2019 року 24 військовополонених українських моряків. 30 листопада їх етапували з окупованого Криму до Москви в СІЗО Лефотово і «Матросская тишина».
  • Розслідувачі міжнародної групи Bellingcat вказують, що оприлюднена ФСБ РФ інформація про захоплення кораблів і моряків ВМСУ в Чорному морі показує, що обстріл російськими військовими МБАК «Бердянськ» стався в міжнародних водах.