«Аскер» не причетний до стрілянини в Чонгарі біля підприємства втікача Німетуллаєва – Ленур Іслямов

Новини
Ленур Іслямов Фото: investigator.org.ua

Лідер громадського формування «Аскер» Ленур Іслямов заявив про непричетність представників організації до стрілянини в селі Чонгар на Херсонщині та звинуватив представників охоронного підприємства «Азов» у захопленні активів обвинуваченого в посяганні на цілісність України екс-голови Генічеської райдержадміністрації Сейтумера Німетуллаєва, який втік до окупованого Криму.

Про це Іслямов заявив медіа-центру IPC-Генічеськ, коментуючи звинувачення на адресу «Аскера» від Михайло Величка, адвоката Німетуллаєва, якому належить агропідприємство, біля якого сталася стрілянина, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«У конфліктах ніде «Аскер» жодним чином не брав участі. «Аскер» – це беззбройне цивільне формування, яке патрулює територію Генічеського району вже четвертий рік поспіль. І ніяких проблем з «Аскером» не виникало. Всі інсинуації Величка здійснюються для того, щоб активи Німетуллаєва держава не забрала. Такі звинувачення – робота на російські медіа проти України. Це не ми зв’язуємося з Кримом, не ми їздимо до Криму і отримуємо інструкції у Німетуллаєва, який працює на ФСБ», – сказав лідер «Аскеру».

На його думку, майно Німетуллаєва підлягає повній конфіскації, оскільки власник, серед іншого, обвинувачується у причетності до фінансування терористичних угруповань. Тому всі земельні ділянки, а також інше майно втікача має бути вилучене, і надалі ним повинна розпоряджатися держава.

«Ми («Аскер» – ред.) перебуваємо на Чонгарі тимчасово, далі будемо заходити в Крим. Наше завдання – зайти в Крим. А до повернення Криму ми повинні не втратити материкову частину країни. Ми перебуваємо на прилеглих до Криму територіях, щоб там не було корупції, розпродажу державного майна. Нам не подобається те, що відбувається, чому зняли арешт (з майна Німетуллаєва – ред), чому з Дніпра приїжджає «Азов» і захоплює активи, які держава має вилучити», – наголосив Іслямов.

Раніше адвокат Михайло Величко у коментарі для медіа-центру IPC-Генічеськ назвав стрілянину в Чонгарі провокацією представників формувань «Аскер» та «Айдар», які нібито вчинили її для дестабілізації ситуації на прикордонній з Кримом території.

За його версією, представники цих організацій нібито напали на охоронців фірми «Азов», які здійснювали охорону зернового току приватного підприємства «Чонгар», що належить Німетуллаєву.

Адвокат Михайло Величко Фото: genichesk.ipc.org.ua

«Люди стояли на охороні зернотоку в Чонгарі, повернули свій пост на зерноток, і через півгодини їх машини були розстріляні з автоматичної зброї», – сказав Величко.

Також, за його словами, представники «Аскеру» та «Айдару» нібито протидіяли роботі комісії, яку було створено Чонгарською сільрадою для проведення інвентаризації майна підприємства «Чонгар».

За даними Єдиного реєстру судових рішень, 15 березня Генічеський районний суд скасував арешт майна приватного підприємства «Чонгар», засновником якого є Сейтумер Німетуллаєв.

Як повідомлялось, в Херсонській області патрульні поліцейські затримали чоловіків, які 3 квітня влаштували стрілянину біля селища Чонгар Генічеського району неподалік адмінкордону з окупованим Кримом. На місці стрілянини вилучили зброю.

Нагадаємо:

  • У жовтні 2014 року Німеттулаев був оголошений в розшук правоохоронцями за підозрою в організації відправки до Києва загонів «тітушок» під час Майдану, а також у зловживанні службовим становищем.
  • У березні 2016 року прокуратура Херсонської області повідомила про другу підозру екс-главі Генічеської РДА – в скоєнні злочину, передбаченого ст.110 КК України (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України). Слідчими органами було встановлено, що в серпні 2014 року Сейтумер Неміттулаев, перебуваючи на території тимчасово окупованого Криму, закликав людей «до вчинення умисних дій з метою зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, а також поширював відповідні матеріали».
  • Зараз Німеттулаев живе в Криму і очолює громадську організацію «Кирим Бірліги», яка співпрацює з окупаційною «владою».
  • Кримінальне провадженні стосовно Німетуллаєва розглядається в Подільському районному суді Києва.
  • У 2017 році розслідування Центру журналістських розслідувань встановило, що бізнес Німетуллаєва майже не постраждав після його втечі до Криму. Він до цих пір отримує доходи від підприємств на Херсонщині і навіть в Києві. У володінні його сім’ї тисячі гектарів орної землі, бази відпочинку, автомобільний бізнес. Детальніше про це читайте в матеріалі VIP-диверсант.