Сформована команда адвокатів для захисту кримських татар, заарештованих в Криму і вивезених до РФ

Новини
Адвокати Еміль Курбедінов і Едем Семедляєв (в центрі) з активістами «Кримської солідарності» Фото: RFE/RL

Сформована команда адвокатів для захисту кримських татар, заарештованих після облави в окупованому Криму, а потім вивезених до Росії. ФСБ звинувачує їх в нібито участі в діяльності організації «Хізб ут-Тахрір», забороненої в РФ.

Про це повідомив кримський адвокат Едем Семедляєв, передає Центр журналістських розслідувань.

«Не дивлячись на короткий термін, нам вдалося сформувати команду захисту 23 кримських татар кримських мусульман, які були заарештовані 27 березня і 29 березня були перевезені в м. Ростов-на-Дону», – зазначив Семедляєв.

Він додав, що за допомогою консула України в Ростові-на-Дону і Громадської спостережної комісії Ростовської області РФ встановлено місцезнаходження кожного з 23 кримських татар. Однак до теперішнього часу не встановлено місцезнаходження Едема Яячікова, в будинку якого 27 березня в його відсутність російські силовики також провели обшук. Дружиною Яячікова подано заяву про його викрадення.

«Всіма адвокатами оскаржено запобіжний захід і подані ряд скарг грунтуючись на IV Женевську конвенції від 1949 року. На цьому тижні мені і адвокату Лілі Гемеджі вдалося відвідати своїх підзахисних Ремзі Бекирова і Руслана Сулейманова, які знаходяться в СІЗО-4 м Ростова-на-Дону. Наступного тижня інші адвокати намагатимуться потрапити до решти. Наші підзахисні вважають, що їх переслідують за національною і релігійною ознакою, а також вважають себе не винними і готові цю позицію відстоювати», – розповів Семедляєв.

Нагадаємо:

  • 27 березня в Криму російські силовики провели обшуки в 25 будинках кримських татар. Обшуки пройшли в селі Строганівка Сімферопольського району і в мікрорайоні Кам’янка Сімферополя. У мікрорайні Кам’янка силовики побили і затримали кілька кримських татар біля будинку місцевого жителя Рустема Шейхалієва.
  • 16 кримських татар затримали і відвезли в управління ФСБ в Сімферополі після обшуків.
  • Головне управління Нацполіціі в АРК і Севастополі відкрило кримінальне провадження за фактом незаконних обшуків у будинках кримських татар, які провели російські силовики 27 березня в окупованому Криму.
  • У ФСБ РФ заявили, що в Криму затримано 20 осіб, «підозрюваних в участі в релігійній організації« Хізб ут-Тахрір», забороненій в РФ.
  • У російському Ростові-на-Дону силовики затримали трьох активістів «Кримської солідарності» – Ремзі Бекирова, Османа Аріфмеметова і Владлена Абдулкадирова, в будинках яких у Криму напередодні пройшли обшуки.
  • 27 і 28 березня «Київський райсуд» Сімферополя заарештував всіх затриманих активістів.
  • 29 березня всіх незаконно заарештованих в Криму 23 кримськотатарських активістів вивезли до РФ.