Ракетний катер «Прилуки» ВМСУ провів спільні тренуваннях з фрегатом ВМС Канади «Торонто»

Новини
Ракетний катер «Прилуки» ВМСУ і фрегат Королівських ВМС Канади «Торонто» (на задньому плані) Фото: mil.gov.ua

Ракетний катер «Прилуки» Військово-Морських Сил України провів в Чорному морі спільні тренування типу «PASSEX» з фрегатом Королівських Військово-Морських Сил Канади FFH333 «Торонто». Маневри стали завершальним етапом відвідин України загоном кораблів НАТО.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію Міноборони України.

В ході навчань катер «Прилуки» спільно із фрегатом «Торонто» виконали завдання з тактичного маневрування, провели сумісні практичні артилерійські стрільби та низку тренувань з авіацією ВМС ЗС України.

Фото: mil.gov.ua

«Це неоціненний досвід. Кожна така можливість стає гарною нагодою для отримання додаткових знань і вдосконалення навичок взаємодії з нашими іноземними колегами за сучасними стандартами. Участь в тренуваннях була дуже корисною для екіпажу. Ми мали змогу поспілкуватися за сигналами МТP (англ) та вдосконалити свою англійську», – розповів командир катеру капітан 3 рангу Володимир Углінський.

Фрегат Королівських ВМС Канади «Торонто» Фото: mil.gov.ua

Під час навчань на борту «Прилук» знаходилося двоє операційних офіцерів з фрегату «Торонто», які безпосередньо керували діями українського та канадського кораблів в ході виконання завдань й досить високо оцінили підготовку українських моряків.

Ракетний катер «Прилуки» ВМСУ Фото: mil.gov.ua

Особливо їх вразила вправність екіпажу під час проведення сумісних практичних артилерійських стрільб. Дії екіпажу доведені практично до автоматизму, в результаті – пряме влучання у мішень на відстані 2000 метрів.

Фото: mil.gov.ua

Також у спільних тренуваннях взяли участь чотири курсанти V курсу Інституту ВМС Одеського Національного університету «Одеська морська академія». Майбутні морські офіцери наразі проходять стажування на ракетному катері й опановують посади командира бойової частини штурманської та зв’язку, командира ракетно-артилерійської бойової частини та командира електромеханічної бойової частини. Вони на рівні з екіпажем відпрацювали взаємодію з іноземним кораблем відповідно до стандартів НАТО.

Ракетний катер «Прилуки» ВМСУ Фото: mil.gov.ua

«До слова, за тренуваннями українського катеру і канадського фрегату пильно спостерігав російський розвідник «Іван Хурс». Проте, не зважаючи на небажаних гостей, всі заходи було виконано на високому рівні й у повному обсязі. Це ще раз доводить, що поглиблення співробітництва між флотами країн членів НАТО та України сприяє зміцненню стабільності і безпеки у Чорноморському регіоні», – зазначили в Міноборони.

Фото: mil.gov.ua

За словами командира фрегату Королівських Військово-морських сил Канади «Торонто», 2-га Постійна військово-морська група НАТО SNMG2 «буде знаходитися в Чорному морі протягом 3 тижнів відповідно до конвенції Монтре. А вже наступного тижня вона візьме участь разом з країнами членами НАТО в операції «Морський щит». Також він зазначив, що подібні взаємні навчання допоможуть покращити їхню взаємодію з ВМС ЗС України.

Нагадаємо:

  • З 1 до 4 квітня в порту Одеса з дружнім візитом перебували фрегат FHH333 «Торонто» Королівських Військово-морських сил Канади та фрегат Військово-морських сил Іспанії F81 «Санта Марія». Ці кораблі несуть патрулювання в Середземному морі у складі 2-ї Постійної військово-морської групи НАТО «SNMG2».
  • 4 квітня глави МЗС країн-членів НАТО узгодили пакет заходів для підтримки України і Грузії, спрямованих на посилення безпеки в регіоні Чорного моря. Вони спрямовані на покращення обізнаності Альянсу з ситуацією і посилення його підтримки одночасно Грузії і України в таких напрямках, як підготовка військово-морських сил і берегової охорони, візити в порти, навчання та обмін інформацією.