Дії патрульних по затриманню учасників конфлікту в Чонгарі були законними – Левченко

Новини
Керівник Відділу патрульної поліції в АРК та Севастополі Віктор ЛевченкоФото: genichesk.ipc.org.ua

Дії патрульних поліцейських при затриманні учасників конфлікту в селі Чонгар в Херсонській області біля адмінкордону з окупованим Кримом були законні та обгрунтовані.

Про це заявив керівник Відділу патрульної поліції в АРК та Севастополі Віктор Левченко на прес-конференції в медіа-центрі IPC-Генічеськ в суботу, 6 квітня, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Відповідаючи на запитання адвоката Михайла Величка, який представляє інтереси екс-голови Генічеської РДА Сейтумера Німетуллаєва, щодо затримання представників охоронно-детективної агенції «Азов», яких нібито три години протримали на землі у кайданках, очільник кримських патрульних нагадав про принципи неупередженості в роботі поліції та обрання заходів для реагування на ситуації, що виникають.

Згідно законодавства, вказав він, поліцейські можуть вживати превентивні заходи, заходи примусу, а вид та ефективність заходів залежить від ситуації, що склалася.

«У ситуації, що склалася, і той виклик, які отримали патрульні поліцейські, інші заходи, ніж заходи примусу, були б неефективними, і більш за все, небезпечними. Якщо, не дай Бог, така ситуація повториться, дії патрульних будуть такими ж самими. Якщо пан Величко думає, що патрульні діяли якось невірно, то може звертатися до компетентних органів та жалітися, перш за все, на мене, бо я як керівник був присутній, і всі команди, які виконували патрульні, поступали від мене», – зазначив Левченко.

Фото: Facebook Victor Levchenko

За його словами, «більш ніж дві години ніхто в кайданках, без послаблення кайданок, не перебував».

«Закону патрульні не порушували. Ніяких упереджених дій до когось не було, були затримані усі учасники конфлікту, які були виявлені. Далі – все в компетенції інших органів, таких, як слідчо-оперативна група, і так далі», – резюмував Левченко.

Нагадаємо:

  • 3 квітня в Херсонській області патрульні поліцейські затримали чоловіків, які влаштували стрілянину біля селища Чонгар Генічеського району неподалік адмінкордону з окупованим Кримом. На місці стрілянини вилучили зброю.
  • Адвокат Михайло Величко назвав стрілянину в Чонгарі провокацією представників формувань «Аскер» та «Айдар», які нібито вчинили її для дестабілізації ситуації на прикордонній з Кримом території.
  • Лідер громадського формування «Аскер» Ленур Іслямов заявив про непричетність представників організації до стрілянини в Чонгарі та звинуватив представників охоронного підприємства «Азов» у захопленні активів обвинуваченого в посіганні на цілісність України екс-голови Генічеської райдержадміністрації Сейтумера Німетуллаєва, який втік до окупованого Криму.