Україна не змогла збудувати власні корвети через війну та корупцію – Олександр Поліщук

Новини
Корвет ВМС України «Тернопіль» в Севастопольскій бухті Фото: А.Бричевский

Іноземні партнери, що брали участь в українській програмі будівництва корветів, призупинили виконання всіх контрактів через високий рівень корупції в Україні.

Про це Центру журналістських розслідувань повідомив Олександр Поліщук, військовий дипломат, експерт з питань оборонного будівництва та безпеки фонду “Майдан закордонних справ”.

Україна не здатна самотужки в короткий термін збудувати корвет та оснастити його озброєнням, стверджує експерт.

“Нам не просто треба збудувати сам корабель – плавучий засіб. Нам треба його оснастити якимось озброєнням.  І ті можливості, які на сьогоднішній день демонструє українська оборонна промисловість, не дозволяють це зробити швидко і власними силами. В проекті були задіяні італійські виробники, французькі виробники, але, бачачи той рівень корупції, який існує в Україні, звичайно, вони призупинили всі контракти”, – сказав Поліщук.

Він нагадує, що закладка корветів відбувалася ще до моменту, коли розпочалася агресія, і всі домовленості були досягнуті на той час в рамках мирного часу, а коли розпочалася військова агресія проти України, Європейський Союз припинив постачання озброєння до України, і це також вплинуло на можливості по продовженню будівництва корветів.

“Якщо взагалі оцінити можливості міжнародного ринку, отримання Україною військово-технічної допомоги, то ми будували самий великий корвет, самий дорогий корвет з тих, як можливо було собі тільки видумати. У той же час  можливості на світовому ринку є набагато більшими, можна знайти набагато дешевші кораблі, які будуть виконувати ті ж самі функції за менші гроші”, – зауважує Поліщук.

Олександр Поліщук , експерт з питань оборонного будівництва фонду «Майдан закордонних справ»

Україна відмовилась від застосування таких методик придбання нового озброєння та військової техніки, як оренда, лізинг та спільне будівництво, , тому що вони, на відміну від прямих закупівель, не дають можливості отримати гроші просто зараз, додає експерт.

Нагадаємо:

  • Присутність військово-морських сил НАТО у Чорному морі забезпечить українським кораблям вільний прохід Керченською протокою, вважає експерт з питань оборонного будівництва та безпеки фонду “Майдан закордонних справ” Олександр Поліщук.
  • В лютому 2017 року Україна оголосила про відновлення програми зі створення нового українського корвета.
  • В січні 2017 року начальник Генерального штабу Віктор Муженко повідомив, що будівництво нового українського корвету гальмується через відсутність іноземних комплектуючих.