Завдяки НАТО українські кораблі матимуть вільний доступ до портів Маріуполя та Бердянська – Поліщук

Новини
Кораблі 2-ї постійної військово-морської групи НАТО ідуть в Чорне море Фото: Twitter NATO MaritimeCommand

Присутність військово-морських сил НАТО у Чорному морі забезпечить українським кораблям вільний прохід Керченською протокою.

Про це Центру журналістських розслідувань повідомив Олександр Поліщук, військовий дипломат, експерт з питань оборонного будівництва та безпеки фонду “Майдан закордонних справ”.

Прихід кораблів НАТО до Чорного моря демонструє Росії, що вона в цьому регіоні не все тримає під власним контролем, вважає Поліщук.

“НАТО як Альянс, який за 70 років, як сказав його Генеральний секретар, продемонстрував свою відданість загальним принципам і ідеалам, і забезпечує безпеку всіх членів, в тому числі готовий надати допомогу Україні в забезпеченні її вільного судноплавства в районі Керченської затоки, як це передбачено Міжнародним морським правом, – сказав експерт.

Він зауважив, що Північноатлантичний альянс спочатку ухвалює політичні рішення – зокрема, “пакет” про присутність кораблів НАТО в акваторії Чорного моря, після чого “військові будуть безпосередньо відпрацьовувати модальності ведення цієї військово-морської операції”.

“В результаті цього ми доб’ємося того, що українські кораблі будуть мати вільний доступ до портів Маріуполя і Бердянська”, – додав Поліщук.

Також експерт назвав можливі засоби забезпечення безпеки судноплавства українських кораблів у Чорному морі:

“По-перше, буде вестися повітряна розвідка, по-друге, буде забезпечена присутність кораблів у нейтральних водах, або навіть супроводження деяких кораблів через Керченську затоку під мостом. І, звичайно, для цього будуть, я більш, ніж переконаний, братися відповідні дозволи у росіян. А на підставі чого вони можуть заборонити?”.

Поліщук впевнений, що присутність НАТО не призведе до бойових зіткнень з росіянами:

“В чому я абсолютно переконаний, що не буде стрілянини, не буде застосування зброї, не буде так званих навалів, як це ми бачили”.

У випадку негативного сценарію росіяни можуть перекрити певні ділянки Чорного моря наче для проведення навчань та не допускати туди інші кораблі, додає Поліщук.

Нагадаємо:

  • Україна розширить участь в операціях НАТО, зокрема ЗСУ відправлять своїх інструкторів і викладачів для підготовки бійців Збройних сил Іраку в рамках операції НАТО, повідомив представник Генерального Штабу ЗСУ Геннадій Коваленко.
  • У Кремлі негативно поставилися до заяви постпреда США при НАТО Кей Бейлі Гатчісон про підготовку пакета військових заходів щодо стримування РФ в Азовському і Чорному морях.
  • До порту Одеса 1 квітня прибули фрегат FHH333 «Торонто» Королівських Військово-морських сил Канади та фрегат Військово-морських сил Іспанії F81 «Санта Марія», що несуть патрулювання в Середземному морі у складі 2-ї Постійної військово-морської групи НАТО «SNMG2».