Українська влада безсистемно діє у питаннях державної морської політики – віце-адмірал Гайдук

Новини
Командувач ВМСУ у 2014-2016 роках, віце-адмірал Сергій Гайдук Фото: investigator.org.ua

Українська влада продовжує практику проведення безсистемної державної морської політики, внаслідок чого Україна із запізненням реагує на загрози, які виникають з морського напрямку. Розуміння цього не спостерігається ні в кандидатів у президенти, ні в політичних сил, які восени планують обиратись до Верховної Ради.

Про це віце-адмірал Сергій Гайдук, командувач Військово-Морськими Силами України у 2014-2016 роках заявив в ефірі програми «Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська).

«Ситуація складається таким чином, що ми крок за кроком продовжуємо безсистемність у питаннях державної морської політики, і, як наслідок, б’ємо по хвостах в ситуації, яка виникає з морського напрямку, сподіваючись на те, що прийде НАТО і за нас вирішить наші проблеми. Але цього не буде», – сказав Гайдук.

Як приклад, він навів Морську доктрину України, яку замість трьох місяців український уряд розглядав та затверджував протягом трьох років.

«А коли розглядаєш більш детально постанову Кабінету Міністрів, в якій була затверджена Морська доктрина, де було визначено, що 18 березня повинен був початися процес імплементації, на жаль, на даний період питань імплементації державних програм розвитку, де б було чітко вказано, які засоби, хто відповідальний, в які терміни будуть виконавці і головне – фінансовий ресурс на забезпечення, не проглядається зовсім», – вказав віце-адмірал.

За його словами, тенденцію ігнорування питань державної морської політики продовжують і кандидати в президенти і політичні сили, які планують обиратись до Верховної ради восени 2019 року.

«Я уважно вивчав програми кандидатів в президенти, в тому числі і питання програми політичних сил, які балотуються восени в парламент. Питань державної морської політики, питання стрижня, питання розуміння викликів і загроз з морського напрямку і шляхів, яким чином їх ліквідовувати або зменшити їх рівень, питання розвитку і розуміння, що морська галузь держави, види морської діяльності є державо утворюючими, я, відверто, не побачив», – наголосив Гайдук.

Нагадаємо:

  • 7 жовтня 2009 року український Кабмін затвердив Морську доктрину України на період до 2035 року.
  • 6 травня 2015 року РНБО України ухвалила рішення «Про Стратегію національної безпеки України» (введене в дію 26.05.2015 Указом президента №287/2015), в якому Кабінету Міністрів було доручено затвердити у тримісячний строк нову редакцію Морської доктрини України.
  • 12 жовтня 2018 року РНБО України ухвалила рішення «Про невідкладні заходи щодо захисту національних інтересів на Півдні та Сході України, у Чорному та Азовському морях і Керченській протоці» (введено в дію Указом президента від 12.10.2018 року №320/2018), яким Кабінету Міністрів доручено ухвалити у місячний строк рішення щодо безумовного виконання рішення РНБО «Про Стратегію національної безпеки України» від 6 травня 2015 року, в частині затвердження Морської доктрини України.
  • 18 грудня 2018 року уряд затвердив нову редакцію Морської доктрини України на період до 2035 року. Це комплексний стратегічний документ, який визначає пріоритети послідовної морської політики України на довгострокову перспективу, спрямованої на утвердження України як морської держави. Це рішення дасть змогу реалізувати національні інтереси України в Азовському і Чорному морях, Керченській протоці та інших районах територіального моря України з урахуванням дій Російської Федерації як країни-агресора.