ЄС зняв санкції з дев’яти осіб з оточення Януковича – ЗМІ

Новини
Віктор Янукович Фото: AFP

Європейський Союз виключив дев’ять осіб з оточення екс-президента Віктора Януковича зі свого списку санкцій. Санкції довелося скасувати через недостатні докази проти них.

Про це повідомляє німецьке видання Welt am Sonntag з посиланням на внутрішні документи Європейської служби зовнішніх зв’язків. Кого саме виключили зі списку не вказується, пише Центр журналістських розслідувань.

В цілому в списку санкцій ЄС в даний час налічується 170 чоловік і 44 організації, які підозрюються в нанесенні збитку територіальної цілісності України і стали причиною збройного конфлікту в країні.

4 березня Європейський Союз продовжив на рік санкції у вигляді заморожування активів засудженому в Україні на 13 років президенту-втікачеві Віктору Януковичу і його одинадцяти соратникам. Таким чином активи будуть заморожені до 6 березня 2020 року.

Раніше до нових санкційних списків Ради національної безпеки і оборони України, введених в дію Указом президента, увійшли громадяни Росії, санкції США до яких були застосовані ще 2014 року. Серед них – 25 державних діячів та бізнесменів, причетних до окупації Криму, які були виявлені дослідженням Центру журналістських розслідувань влітку 2018 року.

Нагадаємо, у липні 2014 року Центр журналістських розслідувань у матеріалі «Гра у санкції»опублікував списки «загублених» росіян і компаній РФ, які брали участь або сприяли окупації Криму та збройній агресії проти України. 

  • У Раді національної безпеки і оборони, куди були надіслані списки із 25 фізичних та 40 юридичних осіб, повідомили що  секретар РНБО Олександр Турчинов дав доручення  направити надану інформацію  для розгляду і належного реагування до Кабінету міністрів України та Служби безпеки України. Як повідомлялось у відповіді РНБО,  у разі надходження від уповноважених органів пропозицій щодо застосування санкцій до зазначених у  інформаційному запиті осіб, «вони будуть винесені на розгляд Ради національної безпеки і оборони України в установленому порядку». 
  • Народна депутатка України Світлана Заліщук ініціювала проведення закритого засідання парламентського комітету із закордонних справ щодо вдосконалення санкційної політики України та законодавчого забезпечення. Міністерство юстиції України має розробити проект нового закону «Про санкції».