ДТЕК очікує рішення арбітражу в Гаазі за позовом до РФ за втрату активів в Криму на початку 2020 року

Новини
Фото: RFE/RL

Корпорація ДТЕК, що управляє енергетичним активами компанії СКМ українського олігарха Ріната Ахметова, очікує рішення постійно діючого арбітражного суду в Гаазі за позовом до РФ про втрачені в окупованому Криму активи в першому кварталі 2020 року.

Про це повідомив генеральний директор ДТЕК Максим Тимченко журналістам в Нікополі, передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на агентство Інтерфакс-Україна.

Він підкреслив, що Росія визнала юрисдикцію суду в даному питанні.

«У нас активна стадія розгляду нашого позову щодо «Крименерго». РФ прийняла рішення увійти в цей процес. Її позиція змінилася: якщо до цього вона полягала в невизнанні юрисдикції судів, які розглядають подібні позови, то зараз ми готуємося до того, що РФ буде представлена. Активний розгляд цього позову призначено на серпень 2019 року. Рішення очікуємо отримати в першому кварталі 2020 року», – сказав Тимченко.

Коментуючи суми збитку, понесеного ДТЕК в результаті втрати активів в Криму, він зазначив, що мова йде про «сотні мільйонів доларів».

До анексії Криму ДТЕК «Крименерго» належав Рінату Ахметову. Олігарх придбав його в 2012 році, викупивши 45% акцій у держави за 256 млн гривень. «ДТЕК Крименерго» був найбільшим постачальником електроенергії в Криму і забезпечував понад 80% поставок електроенергії на його території.

Нагадаємо:

  • 21 січня 2015 року «Госсовєт Криму» прийняв рішення про «націоналізацію» ПАТ «ДТЕК Крименерго» з метою «забезпечення енергобезпеки півострова». Офіси компанії в Сімферополі захопили озброєні люди.
  • Активи ПАТ «ДТЕК Крименерго» було передано створеному кримською «владою» Державному унітарному підприємству «Крименерго».
  • У квітні 2017 року прес-служба ДТЕК повідомила, що ПАТ «ДТЕК Крименерго» вимагає від Росії компенсацію в сумі понад 500 млн дол в якості відшкодування збитку від втрату активів компанії в окупованому Криму, які були «націоналізовані» місцевими «владою».
  • В лстопаді 2018 року гендиректор ДТЕК Максим Тимченко повідомив, що корпорація подала до постійно діючого арбітражного суду в Гаазі позов до РФ за втрату активів в окупованому Криму – компанії «ДТЕК Крименерго».