Указ Путіна про російські паспорти в ОРДЛО є замахом на суверенітет України – Держдепартамент США

Новини
Державний депратамент США Фото: Reuters

Указ президента РФ Володимира Путіна про спрощену процедуру видачі російських паспортів жителям ОРДЛО є провокацією і замахом на суверенітет і територіальну цілісність України, що створює серйозні перешкоди для виконання Мінських домовленостей.

Про це йдеться в заяві представника Державного департаменту США Моргана Ортагуса, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на «Укрінформ».

«США засуджують рішення президента Путіна щодо прискореного надання російського громадянства українцям, які проживають в контрольованій Росією східній Україні. Цим дуже провокаційним кроком Росія посилює свій напад на суверенітет і територіальну цілісність України», – йдеться в заяві.

У Держдепартаменті додають, що рішення Путіна створює «серйозну перешкоду на шляху виконання Мінських домовленостей і реінтеграції Донбасу».

Американське зовнішньополітичне відомство звертає увагу на те, що це відбулося всього лише черех три дні після «приголомшливої» перемоги Володимира Зеленського на президентських виборах, і нагадує, що він неодноразово підкреслював свою готовність до серйозної розмови з Росією щодо імплементації Мінських домовленостей, щоб завершити конфлікт, який вже забрав життя більш ніж 13 тисяч осіб.

  • 24 квітня Путін підписав указ про спрощення порядку отримання російського громадянства жителями тимчасово окупованих територій Донбасу.
  • Помічник Путіна Владислав Сурков назвав це «обов’язком Росії перед людьми, що говорять і думають російською».
  • Українська сторона звернулася до Ради Безпеки ООН у зв’язку з рішенням президента Росії Володимира Путіна.