У Радбезі ООН назвали підривом суверенітету України видачу російських паспортів в ОРДЛО

Новини

Паспортизація РФ жителів тимчасово окупованій території Донбасу – це глобальна проблема, яка підриває суверенітет України.

Про це йдеться в спільній заяві восьми країн-членів ЄС зі складу Ради безпеки ООН, пише Центр журналістських розслідувань з посиланням на Голос Америки.

Європредставники заявили, що ці райони, як і весь Донбас, – невід’ємна частина українського території, тому «полегшена процедура отримання російського громадянства» для тамтешніх українських громадян суперечить цілям і духу мінських угод.

Як раніше в Брюсселі, посли ЄС з Нью-Йорка заявили, що час для видання указу Володимира Путіна обрано не випадково: воно свідчить про намір Кремля «ще більше дестабілізувати Україну і загострити конфлікт».

У заяві говориться, що еврочлени Радбезу ООН «сподіваються, що Росія буде утримуватися» від будь-яких подібних дій. Там також міститься заклик до Москви «припинити фінансову та військову підтримку сепаратистів».

«Ми закликаємо всі сторони повністю виконати свої зобов’язання по мінським угодами, починаючи з всеосяжного, міцного і тривалого припинення вогню і виведення важкої зброї, і конструктивно брати участь в нормандському форматі і тристоронньої контактній групі», – резюмували постпреди.

Постійний представник України при ООН Володимир Єльченко зазначив, що указ Путіна є «ще одним епізодом у ланцюзі дій, за допомогою яких Росія намагається відірвати території Донбасу від України … Це повзуча окупація Донбасу Росією»

Постпред РФ в ООН Василь Небензя традиційно звинуватив у невиконанні «Мінська» Україну, заявивши, що РФ ні до чого. За його словами, Росія нікого не змушує отримувати свої паспорти: «Вони самі цього хочуть. Ми лише надаємо таку можливість». Постпред США Джонатан Коен назвав «провокацією» указ Путіна.

  • 24 квітня Путін підписав указ про спрощення порядку отримання російського громадянства жителями тимчасово окупованих територій Донбасу.
  • Помічник Путіна Владислав Сурков назвав це «обов’язком Росії перед людьми, що говорять і думають російською».
  • Українська сторона звернулася до Ради Безпеки ООН у зв’язку з рішенням президента Росії Володимира Путіна.
  • Надання російського громадянства жителям окупованих районів Донецької та Луганської не тільки створює політичну кризу, а й порушує важливі принципи міжнародного права, заявила заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль.
  • Указ президента РФ Володимира Путіна про спрощену процедуру видачі російських паспортів жителям ОРДЛО є провокацією і замахом на суверенітет і територіальну цілісність України, що створює серйозні перешкоди для виконання Мінських домовленостей, говориться в заявіпредставника Державного департаменту США Моргана Ортагуса.