«Укрзалізниця» оцінює втрачені активи в окупованих Криму та Донбасі в майже 14 млрд грн

Новини

«Укразалізниця» оцінює вартість всіх втрачених активів (майна, коштів, запасів тощо), які перебувають в окупованому Криму та на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей у 13,562 млрд грн.

Відповідні дані містяться у річній фінансовій звітності «Укрзалізниці» за 2018 рік, опублікованій на сайті компанії, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Згідно з документом, основний обсяг втрачених активів «Укрзалізниці» перебувають на окупованій території Донецької та Луганської областей. Їхня загальна вартість оцінена в 11,398 млрд грн. Більшість частина – це основні засоби (споруди, техніка, локомотиви тощо), вартість яких складає 9,43 млрд грн.

Вартість втрачених активів «Укрзалізниці» на території Криму оцінюється у 2,164 млрд грн, з них основні засоби – 2,068 млрд грн.

Згідно зі звітом, за 2018 рік вартість втрачених активів «Укрзалізниці» в окупованих Криму і Донбасі зросла на майже 3 млрд грн, зокрема, через перерахунок вартості основних засобів, які залишилися на цих територіях.

Нагадаємо:

  • Заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Георгій Тука, який також є заступником голови Міжвідомчої комісії з підготовки консолідованої позиції України в позовній роботі проти РФ в міжнародних судах, вважає, що в Україні необхідно створити реєстр втраченого майна та активів в окупованому Криму, а також виробити єдину методику оцінки збитків від їх втрати. В реєстрі буде вказано не тільки втрачене державне майно, але й майно громадян та приватних компаній на півострові.