США відмовили у візі голові Конституційного суду України Шевчуку – ЦПК

Новини
Голова Конституційного суду України Станіслав Шевчук Фото: ZN.UA

Сполучені Штати Америки відмовили в візі голові Конституційного суду України Станіславу Шевчуку.

Про це повідомляє Центр протидії корупції (ЦПК), передає Центр журналістських розслідувань.

«У голови Конституційного суду України сталася неприємність. Пану Станіславу Шевчуку відмовили у візі в США. Джерела зазначають, що Шевчук позбувся американської візи через скасування (Конституційним судом – ред.) статті про незаконне збагачення», – відзначили в ЦПК.

Нагадаємо:

  • 26 лютого Конституційний суд України вирішив, що положення статті 368-2 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання для чиновників за незаконне збагачення, не відповідають принципам верховенства права та презумпції невинуватості. Зокрема, ця стаття нібито зобов’язує самого підозрюваного довести законність його статків.
  • Країни «Великої сімки» (G7) разом зі Світовим банком закликали владу України активізувати зусилля для забезпечення ефективності антикорупційних правових інститутів та відновити кримінальну відповідальність за незаконне збагачення у відповідності до міжнародних стандартів, яку скасував Конституційний суд України.
  • Посол США в Україні Марі Йованович заявила, що рішення Конституційного суду скасувати кримінальну відповідальність за незаконне збагачення значно послаблює антикорупційну архітектуру України. Вона вважає, що потрібно не тільки відновити цю норму у Кримінальному кодексі, але й перезапустити розгляд десятків справ, які були зупиненні цим рішенням КСУ.