Окупанти відкрили в Луганську незаконний пункт прийому документів для отримання громадянства РФ

Новини

В окупованому Луганську відкрили незаконний пункт прийому документів для отримання українцями російського громадянства за спрощеною процедурою.

Пункт прийому документів запрацював у понеділок, 6 травня, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на російські ЗМІ.

«З сьогоднішнього дня, 6 травня, в «центральному апараті управління міграційної служби міністерства внутрішніх справ Луганської народної республіки» відкрився пункт прийому документів громадян, які бажають отримати російське громадянство», – заявив «заступник голови МВС ЛНР» Михайло Параскеєв.

За його словами, «фахівці міграційної служби» також консультують українців, у яких немає документів для отримання російського громадянства. В «ЛНР» стверджують, що на такі «консультації» станом на 9 годину ранку понеділка записалися близько 400 осіб. Крім того, до цього ж часу нібито у 10 заявників прийняли документи на отримання російських паспортів.

З «ЛНР» документи планують відправляти до країни-агресора, а саме до російського міста Новошахтинськ, де прийматимуть рішення протягом 90 днів.

В окупованому Донецьку місцеві жителі подають документи для отримання паспортів країни-агресора Російської Федерації. Спостерігачі ОБСЄ зафіксували близько 70 осіб, чоловіків і жінок різного віку, перед будівлею на вулиці Ходаковського, 10: вони прийшли туди, щоб подати документи для отримання паспортів Російської Федерації.

  • 24 квітня Володимир Путін підписав указ про спрощення порядку отримання російського громадянства жителями тимчасово окупованих територій Донбасу.
  • Помічник Путіна Владислав Сурков назвав це «обов’язком Росії перед людьми, що говорять і думають російською».
  • Українська сторона звернулася до Ради Безпеки ООН у зв’язку з рішенням президента Росії Володимира Путіна.
  • Надання російського громадянства жителям окупованих районів Донецької та Луганської не тільки створює політичну кризу, а й порушує важливі принципи міжнародного права, заявила заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль.
  • Указ президента РФ Володимира Путіна про спрощену процедуру видачі російських паспортів жителям ОРДЛО є провокацією і замахом на суверенітет і територіальну цілісність України, що створює серйозні перешкоди для виконання Мінських домовленостей, говориться в заявіпредставника Державного департаменту США Моргана Ортагуса.