Голова Меджлісу вимагає від КМДА скасувати заплановані на 18 травня розважальні заходи

Новини
Рефат Чубаров, голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат Фото: investigator.org.ua

Голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат Рефат Чубаров вимагає від Київської міськдержадмінстрації скасувати заплановані на 18 травня розважальні заходи, оскільки в цей день по всій Україні проходять меморіальні заходи, присвячені 75-й річниці злочинної депортації кримський татар з Криму.

Про це Чубаров повідомив на свої сторінці у Facebook, передає Центр журналістських розслідувань.

«18 травня в Україні встановлений як День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу. Київська міська державна адміністрація на цей день запланувала… масові розважально-видовищні заходи», – зазначив голова Меджлісу.

Він нагадав, що 12 листопада 2015 року Верховна Рада ухвалила постанову «Про визнання геноциду кримськотатарського народу» 18 травня в Україні встановлено як День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

«Щорічно, напередодні і в день 18 травня в Києві, у ряді обласних центрів і міст України на державному рівні проводяться меморіальні заходи, присвячені пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу. Також кримськотатарською громадськістю організовуються жалобні заходи і в тимчасово окупованому Криму, на які не допускаються представники окупаційної влади2, – написав Чубаров.

Він вказав, що у поточному році 18 травня припадає на суботній день, в той же час, починаючи з 2003 року, щорічно, в третю суботу травня в Україні відзначається День Європи, з нагоди якого в Києві і великих містах країни (Харкова, Одеси, Запоріжжя та ін.) організовуються і проводяться святкові заходи, презентації історії і культури країн Європи, концерти популярної музики за участю українських та європейських виконавців.

Голова Меджлісу зазначив, що не всі місцеві влади внесли корективи в плановані ними заходи таким чином, щоб уникнути 18 травня (субота) проведення на своїх територіях масових і видовищних розважальних заходів.

«Гірше того, усвідомлюючи, що 19 травня (неділя) в пам’ятному календарі України вказано як День пам’яті жертв політичних репресій і з метою упередити на свою адресу звинувачення в неповазі пам’яті жертв комуністичного режиму, організатори проведення Дня Європи в Україні основні видовищно-розважальні заходи намітили саме на 18 травня. Особливо відзначилися своєю зневагою і цинізмом по відношенню до трагедії кримськотатарського народу чиновники КМДА», – наголосив Чубаров.

В звязку з цим, вказав він, Меджліс кримськотатарського народу закликає Кабмін України, органи місцевої виконавчої влади, громадські та політичні організації з повагою поставитися до пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу та керуватися Постановою ВРУ «Про визнання геноциду кримськотатарського народу».

«Вважаємо за необхідне Кабінету Міністрів України вжити термінових заходів, спрямованих на забезпечення поваги як до пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу, так і до пам’яті жертв політичних репресій», – підкреслив голова Меджлісу.

Нагадаємо:

  • 17 та 18 травня в Україні пройдуть заходи до 75-х роковин депортації кримськотатарського народу.
  • Представництво президента України в АРК звернулося до голів облдержадміністрацій з проханням перенести всі заплановані на 18 травня розважальні заходи на інші дати.